Tensiuni economice intre SUA si China dupa ce americanii au pus taxe pe anvelopele chinezesti

Data publicarii: 14-09-2009 | International

La doua zile dupa ce administratia Obama a anuntat ca va impune o taxa de import de 35% pentru anvelopele produse in China, guvernul de la Beijing a raspuns printr-o masura similara, declarandu-si intentia de a investiga importurile de automobile si pasari de pe piata americana, sub pretextul plangerilor facute de producatorii locali.

Decizia Stateler Unite raspunde cererilor facute de companiile americane amenintate cu falimentul ca urmare a preturilor scazute practicate de rivalii chinezi.

Sindicatul United Steelworkers, care apara interesele a 15.000 de salariati de la 13 uzine de pneuri din SUA, sustine ca peste 1.000 de slujbe au fost pierdute din cauza importurilor ieftine din China si ca fabricile se vor inchide daca tendinta continua.

Schimburile comerciale dintre cele doua tari sunt extrem de intense, o mare parte din bunurile de larg consum de pe piata SUA fiind manufacturate in China. Coform unor statistici industriale, 70% din produsele vandute in Walmart, cel mai mare retailer american, vin din China.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: