Viitorul imobiliar: ansambluri liliputane in locul proiectelor de mii de locuinte

Data publicarii: 14-09-2009 | Imobiliare

Criza imobiliara va modifica nu numai preturile, ci si structura viitoarelor ansambluri rezidentiale si dimensiunea apartamentelor. Dezvoltatorii care vor investi in Capitala vor opta pentru ansambluri de mici dimensiuni situate in zonele acoperite de reteaua de transport in comun. Ansamblurile cu mii de locuinte si dezvoltarile imobiliare situate la distanta mare de Bucuresti vor deveni raritati. "Viitorul va apartine proiectelor cu un numar mic de apartamente, situate langa mijloacele de transport. Romanii nu sunt oameni care sa aprecieze un cartier cu 6000 de locuinte, ci cladiri de 30-40 sau maximum 100-140 de unitati", spune Oana Ivan, general manager al companiei imobiliare Benevo.

Criza a modificat preferintele cumparatorilor si specialistii spun ca acest lucru se va vedea in structura viitoarelor dezvoltari. In urma cu doi ani un ansamblu rezidential cu 500 de locuinte era considerat insignifiant, comparativ cu cele de mii de locuinte anuntate in apropierea Capitalei. Acum un proiect gigant, cum a fost cel anuntat si apoi anulat de Fadesa, de 7.000 de locuinte, este considerat nerealist de catre specialisti deoarece nu mai exista clienti pentru vanzarea off-plan. Se cauta doar apartamente finalizate. In aceste conditii, dezvoltatorii nu vor mai risca decat o investitie mica intr-un ansamblu de mici dimensiuni pe care-l poate finaliza din fonduri proprii sau cu un credit mic si pe care-l poate vinde repede. Lucruri greu de realizat cu un proiect de mari dimensiuni.

Ritmul vanzarilor este un alt element care-i indeamna pe dezvoltatori la prudenta. In primele sase luni ale acestui an s-au vandut doar 515 apartamente noi, fata de 600 in semestrul al doilea al anului trecut si 3.000 in primul semestru al lui 2008, se arata in cel mai recent raport de piata al companiei imobiliare Colliers. Scaderea numarului tranzactiilor se vede si in preturi. "Pretul apartamentelor noi a inregistrat o medie de 1.415 EUR pe metru patrat construit (sau 1.685 EUR, TVA inclus), marcand o scadere de 12% fata de sfarsitul lui 2008. Reducerile de pret au variat intre 4% si 32% si s-au manifestat mai pronuntat in al doilea trimestru al anului, ca o reactie la lipsa tranzactiilor din primul trimestru. Aceste preturi reflecta cotatiile oficiale, insa pretul real de vanzare se poate reduce cu pana la 15%, deoarece dezvoltatorii sunt acum mai dispusi sa negocieze", se arata in raportul Colliers.

Integral in Money.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: