Almunia: Pachetul anticriza in UE va fi mai mare decat se anticipa, de 2,5% din PIB in 2009-2010

Data publicarii: 14-09-2009 | International

Ultimele estimari arata ca pachetul de stimuli financiari "pentru masuri discretionare" in cadrul Uniunii Europene se va cifra in total la 2,5% din produsul intern brut (PIB) in 2009 si 2010, a anuntat comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia.

"Suma totala acordata ca raspuns la criza economica la nivel european va fi de 1,4% din PIB in 2009 si de inca 1,1% din PIB in 2010 pentru masuri discretionare ale statelor membre. Astfel, e vorba de 2,5% din PIB pentru Uniunea Europeana. Cifrele sunt mai mari decat totalul de 1,8% din PIB pentru 2009 si 2010 anuntat inainte de vacanta de vara", a precizat Almunia.

Comisia Europeana isi mentine, in prognoza preliminara de toamna publicata luni, estimarile de scadere a economiei zonei euro, dar si UE, cu 4% in acest an, insa a revizuit in sens pozitiv proiectia pentru Polonia, unde estimeaza ca PIB-ul va creste in acest an cu 1%.

In acelasi timp, Executivul european a adus modificari in sens pozitiv prognozelor pentru economiile Frantei si Germaniei. CE a revizuit prognoza de contractie a economiei Frantei de la 3% la 2,1% in acest an, in timp ce estimarea pentru Germania a modificat-o de la 5,4% la 5,1%.

Pe de alta parte, prognozele au fost inrautatite in cazurile Spaniei, Italiei si Marii Britanii, pentru care scaderea economica este proiectata de catre CE la 3,7%, 5%, respectiv 4,3%.

Pe de alta parte, Executivul european atrage atentia ca nivelul nesigurantei ramane foarte ridicat si, cu toate ca procesul de redresare ar putea surprinde prin amploarea sa pe termen scurt, ramane de vazut in ce masura va fi si durabil. 

De asemenea, avand in vedere faptul ca efectele de baza ale precedentelor cresteri de preturi la energie si alimente, care au permis reducerea preturilor, se estompeaza si ca nu se intrevad alte presiuni inflationiste semnificative, previziunile Comisiei pentru 2009 privind inflatia raman neschimbate, si anume 0,9% pentru UE si 0,4% pentru zona euro.

Pentru Romania, prognoza revizuita de autoritati, in urma discutiilor din august cu FMI si CE, este de contractie a PIB cu 8-8,5% in 2009. Romania a negociat un pachet de finantare de 20 miliarde euro cu FMI, CE si alte institutii financiare.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: