BNR va pune in circulatie o noua moneda de argint cu valoarea de 5 lei

Data publicarii: 14-08-2006
In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, incepand cu data de 21 august 2006, o moneda din argint, cu valoarea nominala de 5 lei, dedicata aniversarii a 150 de ani de la internationalizarea regimului juridic al Dunarii si infiintarea Comisiei Europene a Dunarii, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.

Caracteristicile monedei sunt urmatoarele:
-valoare nominala: 5 LEI;
-metal: argint;
-forma: rotunda;
-greutate: 31,103 grame;
-diametru: 37 mm;
-titlu: 999/1000;
-calitate:  proof;
-margine: neteda.

Aversul prezinta, in jumatatea superioara, pe fond mat, harta Deltei Dunarii si anul de emisiune „2006”, iar in jumatatea inferioara stema tarii, inscriptia „ROMANIA” si valoarea nominala 5 LEI. Reversul contine, in prim plan, un pelican in mijlocul vegetatiei specifice Deltei Dunarii, in spatele lui, fluviul, iar in plan secund, nava de inspectie a Comisiei Europene a Dunarii „Carolus Primus” navigand in apropierea malului opus, in dreptul farului de la Sulina, construit de Comisia Europeana a Dunarii. La partea superioara, textul circular pe doua randuri: „COMISIA EUROPEANA A DUNARII 1856 - 2006”.

Fiecare moneda din argint, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de un certificat de autenticitate, redactat in limba romana si engleza, semnat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si Casierul central, precum si de un pliant-brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice. Monedele vor fi vandute in cutii de prezentare adecvate.
Tirajul emisiunii este de 500 exemplare. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, este de 135 lei si nu include pretul cutiei de prezentare.

Monedele din argint, dedicate aniversarii a 150 de ani de la internationalizarea regimului juridic al Dunarii si infiintarea Comisiei Europene a Dunarii, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Grafica monedelor din argint este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede, constituie infractiune si se pedepseste conform legii.

Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint din emisiunea ce are ca tema implinirea a 150 de ani de la infiintarea Comisiei Europene a Dunarii, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii  Nationale a Romaniei.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: