Un batran cu 12 buletine false a luat 50 de credite in valoare de 250.000 de euro de la banci

Data publicarii: 18-09-2009 | Finante-Banci

Cu ajutorul unei functionare de la Serviciul de Evidenta a Populatiei, Milorad Cirici (63 de ani) a reusit, in trei ani, sa-si faca 12 buletine false. Pensionarul a folosit noile identitati pentru a obtine credite in valoare de peste 250.000 de euro, impreuna cu sotia si fiica sa, care aveau, la randul lor, zece buletine false.

Milorad Cirici din localitatea Cenei a fost, timp de trei ani, omul cu 13 identitati: una reala si alte 12 fictive. Documentele nu au trezit niciodata niciun fel de suspiciuni, pentru ca au fost eliberate cu ajutorul unei functionare de la Serviciul de Evidenta a Populatiei din Timisoara.

Prima carte de identitate falsa a fost achizitionata in 2006, dupa ce fiica lui Milorad, Olivera Cirici (35 de ani), i-a facut legatura cu Viorica Grigore, care lucra la serviciul de eliberare buletine.

Spaga de peste 20.000 de euro

Fiica batranului "James Bond" are si ea sase carti de identitate false, toate eliberate de acelasi serviciu. Sotia timisoreanului, Drenca Ciciri (59 de ani), a intrat si ea in hora si a cumparat patru buletine false.

"Am platit intre 1.000 si 1.500 de euro pentru fiecare buletin fals", a declarat pensionarul "James Bond" in fata anchetatorilor. El a mai povestit cum, pentru fiecare nou buletin, a fost la sedinte foto in sediul Serviciului de Evidenta a Populatiei. "Femeia imi spunea la ce ora sa ma prezint la Buletine ca sa imi faca fotografii. Identitatile false si CNP-urile le facea ea, pe mine ma chema sa ridic doar actul de identitate", a mai povestit barbatul.

Viorica Grigore a confectionat 24 de carti de identitate in perioada 2005-2009,  folosind aparatura de serviciu. Ea gasea nume fictive, apoi cauta in baza nationala de date coduri numerice personale (CNP) care sa nu fie atribuite unor persoane reale.

"Fiecare carte de identitate primea un CNP nefolosit. Ca sa isi acopere urmele, functionara de la Buletine intra in computerele colegilor, de unde efectua operatiunile ilegale", a explicat Mihaela Pop, procurorul de caz la Parchetul de pe langa Tribunalul Timis.

Femeia ghicea parolele de intrare in sistem ale celorlati functionari, pentru ca cele mai multe cuvinte cheie erau numele copiilor, sotilor sau iubitelor acestora. "Viorica Grigore sustine ca prima carte de identitate a falsificat-o la rugamintea unei prietene, Olivera Cirici, care apoi a santajat-o emotional si psihic ca sa emita documentele", a precizat procurorul Mihaela Popa, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Timis.

Pensionarul si angajatul de la Evidenta Populatiei comunicau prin SMS-uri, iar anchetatorii au intercepatat 500 dintre acestea, care sunt folosite ca probe la proces.

Cu cele 22 de buletine falsificate, familia Cirici a colindat toate bancile din Timisoara. "Pentru dosarele de credit erau necesare contracte de munca si adeverinte de venit, pe care le-am facut alaturi de fiica mea, Olivera, in numele unei firme in care actionar unic era sotia mea, Drenca", a mai povestit pensionarul.

Milorad Cirici a falsificat inclusiv stampila Inspectoratului Teritorial de Munca Timis, pentru ca avea nevoie de contracte de munca pentru credite. "Semnam si in locul directorului de la ITM", a mai explicat batranul.

Peste 50 de credite

Cu actele masluite familia Ciciri a reusit sa obtina fara probleme peste 50 de credite in valoare de 250.000 de euro (adica aproximativ un milion de lei) de la noua banci din Timisoara. Niciun functionar nu a facut vreo sesizare in privinta falsurilor pentru ca a avut ca si complici inclusiv ofiteri de credite. Acestia au primit intre 1.000 si 2.000 de euro. "Cercetarile au fost acum extinse si asupra functionarilor bancari care erau complicii familiei Cirici", a precizat procurorul Mihaela Pop.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: