Doar un sfert din datoriile romanilor la banci pot fi recuperate

Data publicarii: 18-09-2009 | Finante-Banci

Recuperatorii de creante au avut mult de lucru in 2009, din cauza cresterii numarului de restantieri la banci si la companiile de telefonie, insa si castigurile lor au fost pe masura. La nu mai putin de 116 milioane de euro se ridica valoarea solicitarilor de recuperare de creante primite de catre Coface Romania in primele opt luni, mai mult decat dublu daca se compara cu perioada similara a anului trecut. "Din cele 116 milioane de euro, am reusit sa recuperam 32 milioane de euro de la debitori, fata de 15 milioane de euro, in intervalul similar din 2008, cand solicitarile au insumat 51 milioane de euro", a declarat Cristian Ionescu, directorul general al Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia.

Sumele intrate la colectare sunt mai mari decat anul trecut, dar si recuperarea se face mult mai greu, a adaugat Ionescu. Acest lucru se vede clar comparand ratele de recuperare din 2009 cu cele de anul trecut. Astfel, in cazul persoanelor fizice se recupereaza in jur de 20-25% din datorie, fata de 30-35% anul trecut, in timp de rata de succes a sumelor recuperate pe segmentul corporate a scazut de la 60-70% la 45%.

Criza a insemnat nu numai cresterea sumelor de recuperat, ci si neplata datoriilor unor companii catre firmele partenere. Sunt insa si companii care au incheiat asigurari de credit comercial, plata daunei revenind in aceasta situatie Coface.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: