CSA permite si asiguratorilor sanctionati in ultimii doi ani sa participe la PAID

Data publicarii: 20-09-2009 | Finante-Banci

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a eliminat, dintr-o norma a legii asigurarii obligatorii, prevederile care interziceau firmelor sanctionate in ultimii doi ani cu limitarea sau interzicerea activitatii sa participe la constituirea PAID.

Astfel, potrivit unui ordin recent, arbitrul pietei asigurarilor mentine, pentru participarea la Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), doar conditia ca, la data solicitarii autorizatiei, societatile sa nu aiba activitatea limitata sau interzisa.

Printre companiile sanctionate in 2008 cu interzicerea temporara a activitatii sunt Uniqa Romania (fosta Unita) si Certasig, ambele societati avand depuse acte care sa ateste CSA ca pot sa incheie asigurari obligatorii de locuinte din punct de vedere legal.

Uniqa Romania a fost sanctionata deoarece noii actionari ai societatii, din grupul Uniqa, nu au solicitat avizul CSA pentru schimbarile in conducere, iar societatea Certasig nu prezentase structura detaliata a actionariatului direct si indirect.

Potrivit CSA, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor va avea un capital social de cel putin 12 milioane de euro, iar un asigurator va putea detine o participatie de cel mult 15% din PAID. Grupul de initiativa pentru infiintarea PAID a propus ca participatia minima la capitalul social al PAID sa fie de 250.000 euro.

Insa mai putin de 20 de asiguratori din cei peste 40 de pe piata s-au aratat interesati sa incheie asigurari obligatorii de locuinte, motiv pentru care capitalul social al PAID ar putea fi cu mult sub cel minim prevazut de norme. 

Surse din piata declarau recent, pentru NewsIn, ca arbitrul asigurarilor ar putea fi nevoit sa aprobe un capital social sub cel minim prevazut initial, mai ales ca firmele Omniasig, Asirom si BCR Asigurari, toate controlate de Vienna Insurance Group (VIG), nu vor mai participe la capitalul PAID, nemaifiind interesate sa incheie astfel de asigurari. Cauza principala ar fi nemultumirile legate de forma actuala a legislatiei privind asigurarile obligatorii de locuinte.

Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Radu Stancu, a declarat la sfarsitul lunii mai ca legea asigurarii obligatorii a locuintelor ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2010, data de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite.

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: