Franta spera la un acord asupra remuneratiilor din banci la summitul G20, in ciuda opozitiei SUA

Data publicarii: 20-09-2009 | International

Ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, a declarat, intr-un interviu publicat de Journal du Dimanche, ca are incredere in posibilitatea unui acord pentru limitarea bonusurilor bancherilor la summitul G20 de la Pittsburgh, in ciuda opozitiei admininistratiei americane.

"Cunosc bine mentalitatea americana si pot sa va spun ca va fi foarte greu, nu trebuie sa ascundem aceest lucru", a afirmat Lagarde, pentru publicatia franceza.

"Insa Barack Obama a admis ca jucatorii din piata nu pot sa 'traiasca precum nababii', sunt propriile lui cuvinte. Poate sa traga singur concluziile. Am incredere", a adaugat ea.

Lagarde a explicat ca Franta si intreaga Uniune Europeana propun plafonarea bonusurilor la un procent din activitate, caci un plafon fix n-ar avea sens, atat din cauza diferentelor de nivel de trai, cat si ca urmare a variatiilor de curs de schimb.

"Nimeni nu a vorbit de o cifra absoluta. A fixa o suma in euro sau in dolari n-ar avea sens, deoarece nivelurile de trai sunt diferite de la o tara la alta, iar cursul de schimb variaza in fiecare zi. Europa propune o limitare a bonusurilor la un anumit procent din activitate. Aceast calcul se poate aplica in toate tarile. Este un sistem simplu, pe care Barack Obama l-ar putea accepta", a spus ministrul francez, adaugand ca obtinerea unei limitari a bonusurilor ar fi o mare victorie pentru Uniunea Europeana si pentru Franta.

"Obiectivul principal este dezintoxicarea sistemului financiar de gustul pentru risc cu orice pret", a punctat Lagarde, subliniind ca s-au facut deja progrese remarcabile. "La precedentul summit G20, de la Londra, acest subiect nu era in centrul dezbaterilor. Astazi, Europa este unanima", a completat ea.

Lagarde a mentionat ca, dincolo de bonusurile bancherilor, subiect mai vizibil, marea miza a reuniunii G20 este viitorul bancilor. "Ceea ce vom decide va fi crucial pentru supravietuirea lor in competitia mondiala si, deci, pentru dezvoltarea economiei franceze si europene. Trebuie sa gasim calea spre un acord cu Statele Unite pentru ca aceleasi reguli sa se aplice pentru toti", a subliniat ea.

Ministrul considera ca propunerile americane favorizeaza bancile din SUA si "risca sa le penalizeze pe ale noastre". "Ar fi chiar culmea, in conditiile in care nu (bancile europene) sunt la originea crizei si se descurca mai bine decat cele americane", a mai spus Lagarde.

Obama i-a criticat dur la inceputul anului pe directorii de pe Wall Street care au incasat bonusuri mari, in pofida crizei, si a dat asigurari ca nu va permite repetarea exceselor de dinaintea crizei, insa se opune unei limitari generale a remuneratiilor bancherilor, masura pe care o considera contraproductiva.

El mizeaza mai degraba pe o actiune voluntara a institutiilor financiare de pe Wall Street, carora le-a cerut, intr-un discurs din 14 septembrie, sa ia masuri in legatura cu primele exorbitante platite managerilor fara sa mai astepte ca Legislativul american sa reglementeze problema.

"Nu trebuie sa mai asteptati adoptarea unei legi pentru a reforma sistemul vostru de remunerare si a face astfel incat sa fie recompensate performantele pe termen lung si nu cele pe termen scurt", a spus Obama.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: