Cinteza, BNR: Vor fi sanctiuni foarte dure. Am schimbat deja sefi din banci

Data publicarii: 21-09-2009 | Finante-Banci

Bancile care au transmis raportari eronate si cele care si-au transformat clientii in tinte sigure au fost cel mai dur sanctionate, spune seful Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

"Ca supraveghetor, cea mai urata fapta pe care o am in vedere atunci cand ma gandesc sa propun o sanctiune este minciuna. Atunci cand se trimite constient o raportare care nu reflecta realitatea dintr-o banca nu mi se da posibilitatea sa realizez o analiza corecta si o prognoza cu privire la evolutia institutiei respective in urmatoarele -patru-sase luni", a precizat Cinteza.

Potrivit acestuia, Banca Nationala a Romaniei a aplicat in 2009 mai putine sanctiuni decat in anii anteriori, dar duritatea si impactul acestora in sistem au fost mult mai mari.

"Nu toti conducatorii de banci sau de departamente, care au plecat anul acesta, au renuntat de bunavoie la functie sau au fost schimbati pentru ca asa au dorit actionarii. Nu, a fost solicitarea BNR. Nu facem din asta un caz public, nu ne apucam sa emitem ordine. Discutam cu actionarii, carora le dam un termen pana la care sa adopte ei o astfel de masura. Altfel, daca ar aparea public ca o sanctiune a BNR, s-ar induce un risc puternic asupra bancii respective", a explicat Nicolae Cinteza.

Seful Directiei de Supraveghere din BNR a avertizat ca, pana la finele acestui an, vor mai fi aplicate sanctiuni foarte dure, pe baza "constatarilor pe care banca centrala le are acum in valorificare".

Cinteza a aratat ca, in prezent, exista pe masa Comitetului de Supraveghere propunerea de retragere a avizului pentru directorul unei directii de creditare, fara insa a preciza despre care banca este vorba.

"Este un foarte bun profesionist. La evaluarea de la Banca Nationala s-a prezentat extraordinar de bine, astfel ca propunerea de aprobare a acestuia a trecut prin Comitetul de Supraveghere. Dar, la cateva zile dupa aceasta evaluare, s-au centralizat rezultatele unei verificari realizate la banca respectiva. Si am constatat ca, in mod intentionat, omul cu pricina a aprobat reesalonarea unor credite, cu incalcarea celor mai elementare prevederi ale normelor interne, pentru a nu se constitui provizioane. Astfel, am revenit asupra propunerii de avizare a directorului respectiv. Si va fi schimbat din functie", a explicat Cinteza.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: