Costea, Eximbank: Banii de la FMI scad costul finantarii pentru bancile si firmele romanesti

Data publicarii: 22-09-2009 | Finante-Banci

Eliberarea celei de-a doua transe din imprumutul de la FMI este un semnal foarte bun pentru pietele internationale, care ar putea contribui la reducea costului finantarii pentru banci si pentru firmele romanesti, a spus presedintele Eximbank, Ionut Costea.

"In discutiile cu Fondul Monetar am observat ca cei de la FMI au fost foarte pozitivi in legatura cu ce se intampla aici si au incercat sa sprijine Guvernul in aceasta perioada de criza. Semnarea acordului cu FMI este un semnal foarte bun si, practic, transa a doua este un semnal foarte bun pentru pietele internationale ceea ce, dupa cum se spune, va reduce costul finantarii pentru banci si pentru societatile romanesti", a explicat Costea.

El a completat ca, in conditiile actuale de criza, "bancile straine au mai redus din motoarele creditarii", Eximbank incercand astfel sa contracareze efectele acestei tendinte si sa sprijine IMM-urile, exportatorii si firmele mari printr-o serie de produse bancare specifice.

Boardul executiv al FMI a finalizat, luni seara, prima evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma careia institutia a pus la dispozitie a doua transa din imprumut, in valoare de 1,854 miliarde euro (1,718 miliarde DST).

Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 6,57 miliarde euro (6,088 miliarde DST).

Programul FMI pentru Romania a fost aprobat pe 4 mai 2009, imprumutul total ridicandu-se la 12,348 miliarde euro (11,443 miliarde DST).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: