Expert: miliardele de dolari alocate reducerii emisiilor de carbon, bani aruncati inutil

Data publicarii: 23-09-2009 | Mediu

Reducerea emisiilor de carbon este considerata de politicieni si organizatiile din domeniul protectiei mediului singura solutie pentru atenuarea schimbarilor climatice si a incalzirii globale.

Totusi, unii experti cred ca miliardele de dolari cheltuite sau care urmeaza sa fie investite in programe de limitare a emisiilor pot fi folosite mult mai eficient prin regandirea strategiei de ansamblu.

Bjorn Lomborg, un cunoscut specialist in domeniul protectiei mediului, si-a exprimat in mai multe randuri dezacordul fata de proiectele sutinute in prezent de comunitatea internationala.

Lomborg incurajeaza factorii de decizie sa priveasca realist problema si sa constientizeze ca sunt multe natiuni care nu vor accepta prea curand impunerea unei cote de poluare, cele mai bune exemple fiind China si India.

In plus, costul implementarii unor masuri de reducere a emisiilor va fi urias pentru tarile care se vor ralia planului, iar efectele pe termen mediu vor fi cu mult sub cele anticipate.

In schimb, expertul recomanda luarea in considerare a geo-tehnologiilor. Dezvoltarea lor poate mentine planeta la aceeasi temperatura indiferent de cantitatea de dioxid de carbon emisa.

Astfel, pulverizarea unor particule de sare in atmosfera va duce la amplificarea ciclurilor naturale si la formarea de nori albi, capabili sa reflecte mai bine lumina solara. Tehnologia, spune Lomborg, este incomparabil mai ieftina, si poate tine o temperatura constanta 100 de ani de aici incolo.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: