Guvernul a publicat in Monitorul Oficial ordonanta pentru scrisoarea suplimentara de intentie cu FMI

Data publicarii: 23-09-2009 | Actualitate

Ordonanta de urgenta prin care Guvernul a ratificat acordul stand-by cu Fondul Monetar International (FMI) si a aprobat scrisoarea suplimentara de intentie a fost publicata, miercuri, in Monitorul Oficial, astfel ca FMI poate sa livreze Romaniei a doua transa a imprumutului negociat.

Beneficiarul imprumutului este Romania prin cele doua institutii, Banca Nationala a Romaniei (BNR) - pentru suma de 9,879 miliarde DST - si Ministerul Finantelor Publice - pentru 1,563 miliarde DST, care reprezinta jumatate din transele 2 si 3.

Boardul executiv al FMI a finalizat luni prima evaluare a Romaniei in cadrul acordului de finantare externa, in urma careia institutia pune la dispozitie a doua transa din imprumut, in valoare de 1,854 miliarde euro (1,718 miliarde DST). Astfel, suma livrata Romaniei de catre Fondul Monetar International, in cadrul acordului de tip stand-by incheiat pe doi ani, se ridica la 6,57 miliarde euro (6,088 miliarde DST).

Romania si FMI au semnat un acord pe doi ani, pentru suma de 12,95 miliarde euro (11,443 miliarde DST), iar pachetul total de finantare externa, de la FMI, Comisia Europeana, si alte institutii financiare monetare se va cifra la 19,95 miliarde euro.

In urma misiunii FMI din august, autoritatile romane si expertii Fondului au convenit modificarea unor tinte din acord, ca urmare a inrautatirii prognozelor economice, cea mai importanta fiind majorarea deficitului bugetar programat pentru 2009, la 7,3% din produsul intern brut (PIB), in conditiile in care guvernul se asteapta ca economia Romaniei sa scada in acest an cu 8-8,5%, iar valoarea nominala a PIB a fost redusa de la 531,3 miliarde lei la 497,3 miliarde lei.

Guvernul a decis reducerea suplimentara in acest an - cu 0,8% din PIB (5,7 miliarde lei) - a cheltuielilor bugetare fata de nivelul programat initial, reprezentand o ajustare de 2,2% din PIB in termeni structurali. Executivul s-a angajat in acest scop sa diminueze cheltuielile cu salariile si pensiile, sa taie cheltuielile curente cu 0,2% din PIB, sa micsoreze bugetul de capital, tot cu 0,2% din PIB, sa elimine arieratele si sa reformeze sectorul public.

De asemenea, autoritatile si-au propus sa reduca deficitul bugetar din 2010 la mai putin de 6% din PIB.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: