43 de firme romanesti, prezente in SEE Top 100 al celor mai bune companii din Sud-Estul Europei

Data publicarii: 23-09-2009 | Afaceri

43 de firme cu activitate in Romania se afla in SEE Top 100 al celor mai bune companii din Sud-Estul Europei din punct de vedere al afacerilor totalizate in 2008,locul intai al topului fiind ocupat de Petrom, potrivit unui studiu realizat de agentia de presa SeeNews, in parteneriat cu Roland Berger.

Agentia bulgara de presa SeeNews a dat publicitatii, miercuri, un studiu complet, care realizeaza o clasificare a celor mai performante companii din sectorul non-financiar care provin din state situate in Sud-Estul Europei, in anul 2008, pentru editia din acest an clasand companiile in functie de veniturile totalizate in anul fiscal care s-a terminat la 31 decembrie 2008.

Conform acestui studiu, Romania are 43 de companii in Top 100, adica 42,3% din numarul total al celor aflate in top, care au inregistrat cele mai mari venituri din vanzari din toata Europa de Sud-Est. Astfel, compania autohtona cea mai bine cotata in Top 100 este Petrom SA, care a devansat companiile petroliera INA din Croatia si Lukoil Neftochim Burgas din Bulgaria, inregistrand in anul 2008 venituri totale de 4,85 miliarde euro.

De asemenea, lista companiilor romanesti din top este completata de Rompetrol Rafinare SA, clasata pe locul 7, ArcelorMittal Galati, pe locul 8 si Automobile Dacia pe locul 9. Printre celelalte companii din Romania aflate in topul celor mai bune din Europa de Sud-Est in functie de veniturile nete din vanzari in anul 2008 se mai numara Metro Cash&Carry, Petrotel Lukoil SA, Orange Romania, Lukoil Romania, Vodafone, GDF Suez Energy Romania, Romgaz, Carrefour Romania, Porsche Romania, British American Tobacco Romania.

In plus, analiza releva faptul ca cele mai bune companii din Sud-Estul Europei din punctul de vedere al veniturilor au fost cele care au activitate in dindustria petroliera si a gazelor. "Sectorul gazelor si cel petrolier au reprezentat industriile cu cele mai mari venituri in 2008, ocupand 39% din veniturile totale generate de cele 100 de companii studiate. Veniturile au fost alimentate de schimbarile efectuate asupra preturilor pentru petrol, care a atins cel mai mare nivel inregistrat pana acum de 147 de dolari pe baril, in data de 3 iulie 2008", se arata in studiul efectuat de SeeNews.

Studiul mai include si profilul fiecarei tari din Sud Estul Europei, in care se fac precizari de ordin politic, financiar si social, precum si un top 10 al celor mai bune companii romanesti. Astfel, cele mai bune cinci firme din Romania, in 2008, au fost cele cu activitate in industriile de petrol si gaze, generand peste 57% din veniturile totale cumulate ale celor 10 companii luate in calcul, fiecare avand venituri nete de peste 1 miliard de euro in anul precedent. 

Cele mai mari companii autothone, si anume Petrom, Rompetrol Rafinare, ArcelorMittal, Automobile Dacia, Metro, Rompetrol Downstream,  Petrotel Lukoil, Orange, Lukoil Romania si Vodafone Romania au generat in 2008 venituri de 19,3 miliarde de euro.

De asemenea, potrivit firmei de consultanta HR, Hewitt Associates, citata in analiza, cele mai bune firme angajatoare din Sud-Estul Europei, in perioada 2008/2009, au fost  doua firme din Bulgaria, si anume distribuitorul de bautura Avendi si McDonald's Bulgaria, precum si firmele romanesti Adobe, Syngenta, casa de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii si McDonald's Romania.

SEE Top 100, realizat de SeeNews, in parteneriat cu Roland Berger, contine cele mai importante evenimente petrecute in anul 2008 in ceea ce priveste veniturile cumulate ale companiilor, precum si analize ale industriei, pareri ale expertilor din domeniu si detalii politice si economice ale tarile din regiunea analizata.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: