The Telegraph: UE finanteaza un proiect orwellian de supraveghere a comportamentelor anormale

Data publicarii: 24-09-2009 | Actualitate

Uniunea Europeana cheltuieste milioane de euro pentru dezvoltarea unei tehnologii "orwelliene" menita sa extraga informatii din internet sau imaginile TV astfel incat potentialele comportamente anormale sau cu risc de degenerare in conflicte sociale sa fie din timp identificate, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Programul, numit Indect, are la baza crearea unor softuri care sa actioneze ca agenti virtuali. Acestea vor monitoriza si procesa fluxuri uriase de informatie generate de site-uri, forumurile de discutii, serverele FTP, retele P2P si chiar computere individuale.

Obiectivul principal este "detectarea automata a amenintarilor si comportamentelor anormale sau violente", dupa cum spun ziaristii Telegraph. Pana in momentul de fata proiectul a fost deja finantat cu mai bine de 10 milioane de euro, bani asigurati in totalitate din fonduri europene.

Conform informatiilor obtinute de cotidianul britanic, grupurile de cercetatori si serviciile de politie din noua tari formeaza nucleul proiectului pentru care termenul de finalizare este 2013.

Reactiile organizatiilor care apara drepturile omului nu au intarziat sa apara. Shami Chakrabarti, directorul grupului Liberty, descrie introducerea planului drept "o sinistra masinarie de supraveghere si un pas spre totalitarism".

De cealalta parte, Uniunea Europeana justifica planul prin dorinta de a lupta impotriva criminalitatii, terorismului si controlarii migratiei.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: