Comisia Europeana: Bancile din UE au tarife ascunse, informatii de neinteles si violeaza drepturile clientilor

Data publicarii: 24-09-2009 | Finante-Banci

Bancile din Italia si din Spania sunt cele mai lipsite de transparenta si ofera cele mai scumpe servicii intr-un top in care Romania se claseaza pe locul 14 din 27. Romanii efectueaza cele mai putine tranzactii bancare din Europa si sunt cel mai putin dispusi sa foloseasca o limba straina in acest scop.

Informatiile despre serviciile bancare in tarile UE sunt "de neinteles" pentru clienti, iar tarifele acestor servicii sunt "foarte opace", se arata intr-un studiu efectuat pe 224 de banci europene si prezentat de comisarul european pentru Protectia Consumatorilor. "Clientilor le este aproape imposibil sa afle cat urmeaza sa plateasca si sa compare diferite oferte", se arata in studiu. In cazul a 66% din bancile cuprinse in studiu, chiar si expertii care au elaborat documentul au trebuit sa recurga la contacte explicative cu banca pentru a afla costurile reale ale unui cont. "Exista probe care demonstreaza ca drepturile consumatorilor sunt violate, mergand de la comisioanele ascunse pana la informatiile neclare si incomplete furnizate de banci", a spus comisarul bulgar Meglena Kuneva.
 
In Italia, costul mediu al unui cont bancar este de 402 euro pe an, iar la polul opus se afla Bulgaria, cu un tarif de doar 43 de euro, releva studiul.

Discrepante enorme, cauzate de lipsa de informatii, se inregistreaza la tarifele administrarii unui cont curent: 253 de euro in Italia, 178 de euro in Spania, 154 de euro in Franta, 108 euro in Marea Britanie, pentru a ajunge la doar 46 de euro in Olanda si la 27 de euro in Bulgaria. "Studiul nostru arata ca piata bancara se fragmenteaza de-a lungul frontierelor nationale, demonstrand ca nu exista inca o piata comunitara a conturilor bancare", a concluzionat Kuneva. Remediile concepute de Comisia Europeana sunt cuprinse in directiva pentru combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor, intrata in vigoare in 2007, si in directiva privind serviciile de plata, care va intra in vigoare in noiembrie 2009. Aplicarea corecta a celor doua legi tine insa de autoritatile nationale.
 
In topul lipsei de transparenta se afla bancile din Austria, Franta, Italia si din Spania. Aceleasi tari se afla si in fruntea listei cu cele mai scumpe tarife bancare din Europa. Romania se afla pe locul 14 din 27 de state membre UE, intr-un clasament care ia in calcul atat transparenta, cat si tarifele bancare. Romania are cea mai scazuta rata de folosire a serviciilor bancare, mergand de la plata cu cardul si pana la tranzactiile bancare. "O gospodarie medie din Romania s-a implicat in 11 tranzactii bancare in 2007", cu mult sub media UE, arata studiul, precizand ca aceasta medie este cu mult si sub cea din statele europene nemembre UE. In Romania, 90% din tranzactii se limiteaza la folosirea bancomatelor. Romania, Bulgaria si Lituania sunt tarile cu cea mai mica rata a achizitiilor online. In ce-i priveste pe comerciantii romani, acestia, alaturi de bulgari, spanioli si italieni, sunt cel mai putin deschisi la efectuarea unor tranzactii in alta limba decat cea materna.
 
Studiul citat trece in revista si nivelul de indatorare a cetatenilor europeni fata de banci. Media UE este de 1.971 de euro pe cap de locuitor, cele mai mari credite fiind contractate de britanici (5.000 de euro la un PIB de 33.270 de euro pe cap de locuitor), iar cele mai reduse credite inregistrandu-se in Bulgaria (447 de euro). Studiul a facut si un clasament al pesimismului privind consecintele crizei economice. Astfel, grecii si ungurii se considera afectati la nivel personal in proportie de 88%, urmati de estonieni, cu 82%. Cel mai putin atinsi de criza se considera danezii (2%), suedezii (24%) si finlandezii (27%).

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: