Piata imobiliara - Dubai: - 47%, Olanda: -10%, Israel: +12%

Data publicarii: 24-09-2009 | Finante-Banci

La sfarsitul trimestrului II al acestui an, liderul cresterii preturilor la locuinte in ultimele 12 luni a devenit Israel, cu un progres de 12,5%. In cifre trimestriale, cea mai mare crestere revine Norvegiei, unde preturile au urcat cu 5,3% in intervalul aprilie-iunie 2009, noteaza Financiarul.

Potrivit unei situatii elaborate de compania Knight Frank, lider al scaderii preturilor intr-un an, cu -47%, este emiratul Dubai, dar care ocupa pozitia 7, cu -7,5%, la nivel trimestrial. Ritmul de degradare a pietei a incetinit simtitor totusi. In opinia expertilor, este evident ca preturile la locuinte s-au inscris, in prezent, pe o linie de stabilizare. Utimele rezultate ale indicilor globali calculate de Knight Frank arata ca valorile au progresat in trimestrul II in aproape jumatate din tarile analizate. Specialistii evidentiaza ca scaderea trimestriala a preturilor s-a accelerat numai in 22% din statele vizate si, in fiecare caz, aceasta tendinta nu a depasit 10%. Pentru comparatie, in primele trei luni ale anului, in unele tari acest recul s-a calculat in cifra cu doi numitori.

Ritm redus

Israelul este singura tara care a afisat, pe ultimele 12 luni, o crestere in doua cifre (+12,5%). Norvegia a punctat un +5,3%, dupa o revenire de 4,1% in primele trei luni. Dezechilibrul dintre cerere si oferta a venit in beneficiul pietei Marii Britanii, unde preturile au crescut cu 1,1% in perioada cuprinsa intre aprilie si iunie 2009. Chiar in SUA, de unde a pornit criza ipotecara, piata da semne evidente si ferme de revenire.

Preturile au crescut cu 1,3%, dupa o scadere de 7% in fiecare dintre anterioarele doua trimestre. O oarecare redresare se constata si in Dubai, una dintre pietele de imobiliare cele mai afectate, cu o adevarata prabusire, de -41%, de-a lungul primelor trei luni din 2009. Privind pe ansamblul pietei, autorii studiului cred ca, in general, preturile au atins limita inferioara in intreaga lume.

"Raul a trecut"

Totusi, piata va continua sa ra-mana sensibila si fragila, feno-menele de normalizare avand un caracter mai degraba fragmentar. In Bulgaria, spre exemplu, preturile la case s-au redus cu 9,7% in trimestrul II, ceea ce inseamna numai o mica incetinire a ritmului comparativ cu reculul de 12,4% din ianuarie-martie. In Thailanda, dupa o crestere de 2,7%, indicii s-au naruit cu 5,6%. Inca o dovada ca o ameliorare trimes-tri-ala nu inseamna neaparat o relan-sare ferma. Oricum, tabloul global este incomplet, avand in vedere ca unele state, precum Estonia, care a fixat o puternica prabusire a pre-turilor la inceputul anului, nu au prezentat datele pe trimestrul II.

Expertii cred ca "o noua scadere a preturilor nu poate fi neglijata atat timp cat fluxul de creditare ramane, la nivel mondial, limitat, iar economia lumii nu a iesit inca total din recesiune. Un lucru este insa cert: ceea ce a fost mai rau a trecut", asi-gura expertii. Sunt doi factori care caracterizeaza procesul de restabilire a pietei de imobiliare. Unul, scaderea somajului si crearea de noi locuri de munca, al doilea, preturile devin rationale, iar oamenii isi pot permite sa achizitioneze o noua locuinta, explica specialistii cabinetului mentionat.

In China - crestere de 53% a vanzarilor

In ceea ce priveste piata chineza, vanzarile de imobiliare in prima jumatate a anului curent au crescut cu 53% fata de nivelul din 2008, conform datelor Biroului national de statistica de la Beijing. Iar preturile medii la case, in 70 de mari orase ale tarii, au urcat in iunie cu 1% fata de aceeasi luna din anul precedent, fiind cea mai rapida crestere din ultimele noua luni. Aceste date nu reflecta situatia reala a cresterii preturilor, care in provincie a marcat un progres mai puternic. Patrimoniul de imobiliare reprezinta aproximativ 25% din activele investitionale din China si este principala forma de bogatie pentru majoritatea chinezilor.

Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: