Bulgaria si Romania, din nou in topul celor mai corupte tari

Data publicarii: 25-09-2009 | Actualitate

Raportul anual Global Corruption Report (RGC) 2009 realizat de Transparency International, plaseaza din nou Bulgaria si Romania in fruntea celor mai corupte tari din Europa Centrala si de Est.

Conform cercetarii, in ultimii doi ani, la nivel global, companiile au trebuit sa plateasca miliarde de dolari din cauza generalizarii coruptiei, pierderi amplificate de scaderea moralului angajatilor si diminuarea increderii partenerilor de afaceri sau clientilor.

Daca in Cehia, Polonia si Ungaria, tari care au fost acceptate in Uniunea Europeana in 2004, problema coruptiei s-a ameliorat, in Bulgaria, Romania si Serbia, lucrurile stau cel putin la fel de rau ca in momentul intrarii in UE.

Raportul prezinta date privitoare la cazuri de manageri, actionari majoritari sau altfel de actori din interiorul corporatiilor, care abuzeaza de puterea ce le-a fost incredintata, in scopul unor castiguri personale si in detrimentul patronilor, angajatilor sau al societatii ca intreg.

Numai in tarile aflate in curs de dezvoltare sau tranzitie, datele prezentate de RGC estimeaza ca valoarea mitei, a intelegerilor si comploturilor intre companii si politicieni corupti sau oficialitati guvernamentale, se ridica la un total de 40 de miliarde dolari anual.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: