Doar 0,25% din firmele care pot obtine un credit fiscal au primit aprobarea Ministerului Finantelor

Data publicarii: 29-09-2009 | Afaceri

Anuntata drept o masura anticriza menita sa scoata mediul de afaceri din cercul vicios al lipsei de lichiditati, amanarea la plata a unor datorii la buget s-a dovedit, la aproape trei luni de la adoptare, drept o noua gogoasa electorala. O demonstreaza cifrele furnizate de catre ANAF. In decurs de doua luni, doar 130 de firme au primit aprobarea Fiscului pentru pasuirea la plata, ceea ce inseamna 0,25% din totalul societatilor comerciale carora li se adreseaza aceasta facilitate.

52.000 sau 56.000 ori 140.000 de firme vor beneficia de amanarea la plata a obligatiilor fiscale neachitate la termen ca urmare a "efectelor crizei economico-financiare". Estimarile apartin premierului Emil Boc, ministrului Finantelor Gheorghe Pogea si presei si se refera la una dintre cele mai mediatizate masuri anticriza din Programul 2 al Guvernului, adoptate in urma cu aproape trei luni.

Datele sunt contradictorii, toc-mai pentru ca nimeni nu cu-nostea la momentul respectiv, si din nefericire nici acum, situatia exacta a celor carora ar trebui sa li se adreseze o astfel de "facilitate". "In privinta volumului datoriilor nu avem date", a spus la acel moment ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. Anuntata cu surle si trambite, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 92/30 iunie 2009 este la fel de ineficienta in a scoate mediul de afaceri din criza precum alte masuri botezate astfel de actualul Executiv. Din datele furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pentru "Financiarul", reiese ca doar 0,25% dintre firmele carora chiar mi-nistrul Finantelor spunea ca li se adreseaza aceasta masura anticriza au posibilitatea de a face acest lucru.

Pentru ca, dintr-un total de 211 cereri depuse, au fost aprobate putin peste jumatate. Astfel, in luna iulie, in intreaga tara au fost inregistrate 71 de cereri prin care au fost formulate solicitari de amanare la plata a obligatiilor fiscale restante, din care numai 22 au primit aprobare. In luna august, numarul cererilor s-a dublat, insa numai 108 societati comerciale au primit verde de la ANAF. Pentru cele 130 de firme, volumul total al datoriilor este de 215 milioane de lei, ceea ce inseamna 1,5% din totalul datoriilor inregistrate la buget.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: