Kuweitul neaga ca ar fi pierdut 94 miliarde dolari din cauza crizei, asa cum indica un raport ONU

Data publicarii: 30-09-2009 | International

Fondul suveran al Kuweitului, Kuwait Investment Authority (KIA), a dezmintit ca ar fi pierdut 94 miliarde dolari din cauza crizei financiare, asa cum se indica intr-un raport intocmit de un organism al ONU, fara a da, insa, indicii asupra valorii reale a pierderilor, relateaza AFP.

Directorul interimar al KIA, Othman Ibrahim al-Issa, a declarat, intr-un comunicat, citat de agentia oficiala Kuna, ca a inaintat o cerere catre Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), in care ii solicita sa rectifice raportul publicat saptamana trecuta.

Issa nu a dat, insa, niciun indiciu in legatura cu valoarea pierderilor suferite de KIA.

UNCTAD a indicat in raport ca pierderile cumulate de fondurile suverane din Kuweit, Arabia Saudita, Abu Dhabi si Qatar au atins 350 miliarde de dolari in 2008.

In februarie, mai multi parlamentari kuweitieni au sustinut ca au fost informati de catre membri ai conducerii KIA, in cadrul unei intalniri secrete, ca Fondul a pierdut 31 miliarde dolari din cauza crizei financiare. Parlamentarii se declarau atunci uimiti de nivelul redus al pierderilor, potrivit AFP.

KIA nu a anuntat valoarea activelor detinute, insa organisme economice independente estimeaza ca nivelul acestora se situa intre 200 si 230 de miliarde de dolari in 2008, comparativ cu 300 miliarde dolari in 2007.

NewsIn