Un fost angajat al Moody's a alertat SEC in legatura cu o serie de probleme de supraveghere

Data publicarii: 01-10-2009 | International

Imaginea agentiilor de rating este lovita de o noua plangere, depusa de un fost angajat al Moody's Investors Service, ce acuza supravegherea insuficienta a obligatiunilor municipale, in contextul in care Congresul incearca sa intareasca supravegherea agentiilor, relateaza Yahoo Finance.

Un fost angajat al Moody's a alertat Comisia pentru Schimburi si Valori Mobiliare (SEC) - arbitrul pietei de capital din Statele Unite - in  legatura cu o serie de deficiente in monitorizarea titlurilor municipale, dupa ce a fost respins de directorii Moody's, arata un document citat de Yahoo Finance.

Scott McCleskey, fost vice-presedinte senior in cadrul Moody's, de unde a plecat in urma cu un an, a trimis o scrisoare catre un oficial SEC, acuzand "lipsa unei supravegheri adecvate a obligatiunilor municipale, contrar declaratiilor facute de Moody's in fata publicului si a Congresului".

McCleskey depune marturie miercuri, in cadrul unei audiente la Comitetul Guvernamental de Supraveghere, care examineaza rolul agentiilor de rating in criza financiara si care evalueaza schimbarile de reglementari ce ar putea ajuta la evitarea altor situatii similare.

Acuzatiile formulate de McCleskey's se adauga plangerii publice formulate de un fost analist Moody's, care sustine ca firma continua sa supraevalueze ratingurile, fiind prinsa in conflicte de interes. Fostul analist, Eric Kolchinsky, va depune de asemenea marturie in cadrul audierii.

La audiere urmeaza sa participe si Richard Cantor, director pentru riscuri din cadrul companiei mama a agentiei de rating, Moody's Corp., si director de credite in cadrul Moody's Investors Service.

Industria ratingurilor de credite, dominata de Moody's, Standard & Poor's si Fitch Ratings, a fost intens criticata pentru ca nu a identificat corespunzator riscurile asociate valorilor mobiliare garantate cu ipoteci, a caror prabusire a provocat criza financiara.

Agentiile au fost nevoite sa reduca ratingurile a mii de valori mobiliare anul trecut, in contextul in care valoarea investitiilor s-a prabusit. Retrogradarile au provocat pierderi si deprecieri de active de sute de miliarde dolari in cadrul bancilor si firmelor de investitii.

Agentiile sunt paznici financiari extrem de importanti, ce evalueaza calitatea creditelor companiilor publice si a valorilor mobiliare. Ratingurile acordate de aceste agentii pot fi factori cheie in determinarea abilitatii unei companii de a colecta sau de a imprumuta capital si in stabilirea pretului la care valorile mobiliare vor fi preluate de banci, de fonduri mutuale sau fonduri de pensii.

SEC a propus recent o serie de reguli, cu scopul de a reduce conflictele de interese si de a oferi un grad mai mare de transparenta pentru agentiile de rating.

NewsIn