Peste 80% din veniturile romanilor se duc pe facturi si pe mancare

Data publicarii: 06-10-2009 | Actualitate

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii s-au situat, in al doilea trimestru, in termeni nominali, la 2.338 de lei, in timp ce cheltuielile s-au plasat la 2.056 de lei, potrivit INS. Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor gospodariilor (71,6%), urmate de impozite, contributii, cotizatii si taxe (16,7%), si cheltuieli de productie (6,9%), in timp ce cheltuielile pentru investitii au reprezentat numai 1,5% din totalul cheltuielilor gospodariilor, in intervalul aprilie-iunie al acestui an. Din banii pentru consum, aproape jumatate (42%) s-au dus pe alimente si bauturi nealcoolice.

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodarii s-au situat, in al doilea trimestru, in termeni nominali, la 2.338 lei, in timp ce cheltuielile s-au plasat la 2.056 lei, sumele alocate produselor alimentare si bauturilor nealcoolice detinand cea mai mare pondere, potrivit INS.

Veniturile totale obtinute de o persoana au fost de 804 lei, iar cheltuielile - de 707 lei, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS). Potrivit metodologiei INS, veniturile totale le includ atat pe cele banesti, cat si pe cele in natura. Astfel, veniturile banesti au fost in medie de 1.986 lei lunar pe gospodarie (683 lei pe persoana), iar veniturile in natura - de 352 lei lunar pe gospodarie (121 lei pe persoana).

Cheltuielile de consum au avut cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor gospodariilor (71,6%), urmate de impozite, contributii, cotizatii si taxe (16,7%) si cheltuieli de productie (6,9%), in timp ce cheltuielile pentru investitii au reprezentat numai 1,5% din totalul cheltuielilor gospodariilor, in intervalul aprilie-iunie al acestui an.

Cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in trimestrul II din 2009 s-a axat pe alimente si pe bauturi nealcoolice (41,9%), urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei - (18,7%), bauturi alcoolice si tutun (7%), respectiv pentru imbracaminte si incaltaminte (6,4%).

Ponderea de 41,9% a cheltuielilor cu produsele alimentare si cu bauturile nealcoolice in cheltuielile de consum ale gospodariilor a fost mai mare in intervalul aprilie-iunie decat in trimestrul anterior, potrivit datelor INS.

Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta.

Astfel, in aprilie-iunie, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 41,9% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 14,8% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 63,9% din salarii, de 22% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 8,5% din total.

Principala sursa a veniturilor gospodariilor in mediul rural a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 32,9% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (25,5% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand numai 7,4%.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: