Valoarea totala a amenzilor aplicate de Concurenta in 2008 a fost de 113,2 milioane lei

Data publicarii: 06-10-2009 | Actualitate

Valoarea totala a amenzilor aplicate de Consiliul Concurentei (CC), in 2008, a fost de 113,2 milioane lei (aproximativ 30,8 milioane euro), dintre care sanctiuni prin procese verbale in cuantum de 22,7 milioane lei, a anuntat marti autoritatea de concurenta.

Astfel, 80% din valoarea totala de 30.739.487 lei, au fost aplicate in urma unor decizii de sanctionare, iar restul ca urmare a unor procese verbale intocmite de inspectorii de concurenta.

De asemenea, in cursul anului 2008, Consiliul Concurentei (CC) a emis zece sanctiuni, iar trei dintre acestea au fost pentru incalcarea unor articole privind legea concurentei si sapte pentru omisiunea notificarii. Cele sapte sanctiuni au cumulat 1% din valoarea totala a sanctiunilor aplicate anul trecut.

Potrivit unui raport publicat marti de CC, anul trecut, institutia a deschis 14 investigatii, dintre care zece din oficiu, trei ca urmare a unor notificari, iar una ca urmare a unei plangeri formulate catre autoritatea de concurenta. Comparativ cu anul 2007, numarul acestora a crescut cu 28%, in special ca urmare a autosesizarii Consiliului.

La finalul anului 2008, Consiliul Concurentei avea in curs de desfasurare 30 de investigatii, dintre care zece in urma unor plangeri, precum si patru ca urmare a unor notificari.

Totodata, anul trecut, Concurenta a emis 102 decizii, dintre 83,3% in domeniul concentrarilor economice, in timp ce 9,8% au fost decizii de sanctionare.

In plus, autoritatea de concurenta a efectuat inspectii inopinate la 104 agenti economici activi, pe piete precum deseuri industriale reciclabile, servicii de transport auto in regim de taxi, precum si paine si produse conexe acesteia.

Potrivit raportului anual publicat marti de CC, valoarea rambursarilor/recuperarilor ajutoarelor de stat efectuate in perioada 2005-2008, a fost de 206,8 milioane lei (56,16 milioane euro).

Consiliul Concurentei a fost infiintat prin Legea concurentei din 1996.  In conformitate cu prevederile Legii concurentei, CC are drept scop protejarea si stimularea concurentei pentru asigurarea unui mediu concurential normal, in vederea promovarii intereselor consumatorilor.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: