Ciocniri intre politie si manifestanti la reuniunea FMI - Banca Mondiala de la Istanbul

Data publicarii: 06-10-2009 | International

Fortele de ordine turce au intervenit in forta marti impotriva celor aproximativ 1.500 de tineri care au protestat fata de FMI si Banca Mondiala, ale caror reuniuni anuale se desfasoara in capitala economica a Turciei, relateaza AFP.

Politia a folosit gaze lacrimogene si a indreptat tunurile cu apa asupra manifestantilor care protestau in Piata Taksim, din centrul Istanbulului, a relatat un jurnalist al AFP aflat la fata locului. Piata a fost eliberata rapid, iar manifestantii, dintre care unii au aruncat cocteiluri molotov, au fost urmariti de politie pe strazile din apropiere.

Unii dintre tinerii protestatari au ridicat baricade cu pubele din metal si carucioare de la magazinele din apropiere, aruncand cu pietre asupra politiei.

In cursul diminetii, aproximativ 300 de tineri au jefuit cel putin patru banci si un magazin din centrul orasului, in timp ce trecatorii si locuitorii din cartier s-au refugiat in doua spitale din apropiere.

Postul de televiziune CNN-Turk a anuntat ca aproximativ 100 de manifestanti au fost arestati in urma incidentelor.

Manifestantii, in majoritate studenti si elevi, au iesit in strada la apelul organizatiilor de stanga si al sindicatelor, purtand pancarte pe care scria: "FMI este prietenul patronatului si inamicul muncitorilor", "O alta lume este posibila" si "Democratia voastra este o dictatura, economia voastra inseamna sclavagism, plecati hotilor".

Reuniunea anuala a Fondului Monetar International si Bancii Mondiale s-a deschis oficial marti la Istanbul, intr-un centru de reuniuni aflat la cateva sute de metri de manifestatie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: