ING: FMI ar putea cere Romaniei sa implementeze reforme dure daca rateaza tintele pe final de 2009

Data publicarii: 06-10-2009 | Finante-Banci

FMI ar putea cere Romaniei, in urma primei evaluari de anul viitor, implementarea unor masuri dure de reforma, avand in vedere ca exista riscuri sporite ca tintele asumate de autoritati pentru finalul lui 2009 sa nu poata fi indeplinite, arata un raport ING.

"Vedem riscuri importante asociate obiectivelor asumate pentru finalul acestui an, care vor fi probabil evaluate de FMI in februarie 2010, in a patra vizita a misiunii Fondului. Autoritatile vor indeplini probabil tintele pentru septembrie 2009. Credem ca FMI ar putea cere guvernului, dupa a patra vizita, sa implementeze masuri dure, avand in vedere ca dezechilibrele e vor adanci", se arata intr-un raport publicat marti de ING.

Analistii mai subliniaza ca abordarea laxa pe care FMI a avut-o fata de Romania in cadrul acordului de tip stand-by s-a dovedit "daunatoare".

"Mai mult, pana in februarie 2010 ar putea deveni clar ca scaderea PIB in Romania va fi mai redusa de 8%, ceea ce ar determina FMI sa nu permita un deficit bugetar mai mare in 2009", subliniaza economistii.

Pe de alta parte, tinta de 7,3% din PIB pentru deficitul bugetar la finalul acestui an impune guvernului limitarea dezechilibrului public in ultimul trimestru din 2009 la o amplificare cu mai putin de 2% din PIB, desi nu au fost luate masuri in acest sens.

Mai mult, anul trecut, deficitul bugetar a crescut in trimestrul IV de la 1,4% din PIB la 4,9% din PIB, in timp ce in 2007 bugetul consolidat a ajuns, in ultimele trei luni, de la un surplus de 0,2% din PIB la un deficit de 3,1% din PIB.

"Avand in vedere recesiunea economica si controlul mai slab al guvernului in conditiile actuale, trebuie sa subliniem ca prognoza noastra de 7,7% din PIB pare optimista si evolutia istorica ar duce la o varianta mai realista pentru deficitul bugetar in 2009 de 8,5-9% din PIB", se precizeaza in raportul ING Bank.

Referitor la evolutiile de pe piata valutara, ING estimeaza ca fluxul net rezultat din interventiile BNR a fost de circa 1,1 miliarde euro in septembrie.

"Aceasta este una dintre cele mai mari sume utilizate lunar pentru sustinerea leului si ne confirma parerea ca BNR a intensificat interventiile pe piata valutara spre finalul lunii", apreciaza analistii de la ING.

In septembrie, rezervele valutare ale Romaniei au atins un nou varf istoric, in urma intrarii celei de-a doua transe din imprumutul de la FMI, de circa 1,85 miliarde euro, si partii a doua dintr-o alocare speciala a Fondului de DST, de circa 156 milioane euro.

Rezervele valutare au atins luna trecuta 28,339 miliarde euro, in crestere cu 596 mil. euro (2,14%) fata de august.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: