Pogea nu exclude majorarea TVA in viitor pentru a se incadra in tintele de deficit bugetar

Data publicarii: 07-10-2009 | Finante-Banci

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, nu exclude o eventuala crestere a taxelor in viitor, pentru ca Romania sa se poata incadra in tintele de deficit bugetar convenite cu organismele internationale, facand explicit referire la TVA, care este in prezent de 19%.

"Nu exclud majorarea TVA. Pentru viitor trebuie sa discutam despre reformarea veniturilor, cota unica, impozitul pe profit si impozitul pe profit, si de necesitatea ca dezvoltarea economiei acestei tari sa se faca pe baza veniturilor din economie cu incadrarea in deficite. Daca va trebui sa o aplicam (cresterea TVA, n.r.), vom vorbi cu expertii", a declarat Pogea, intrebat fiind daca Guvernul analizeaza posibilitatea cresterii taxei pe valoarea adaugata (TVA).

Ministrul a amintit ca Romania are are una dintre cele mai mici ponderi a venituri publice in produsul intern brut, de 31-32%, cu circa 7% din PIB sub media Uniunii Europene.

"Ne vom gandi la o mai buna colectare, vor face parte dintr-un pachet de reforma", a mai spus Pogea.

Mai devreme, Pogea declara ca Executivul poate avea in vedere "o reforma a veniturilor", sugerand ca in acest caz TVA ar putea fi majorata, iar nivelul cotei unice va fi mentinut.

"Putem avea in vedere inclusiv o reforma a veniturilor, pentru ca face parte din pachetul de reforma. Romania astazi are cel mai scazut nivel al veniturilor publice din PIB, aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru, care ajung in jur de 40%. Va trebui sa facem aceasta consolidare fiscala, iar daca va trebui sa luam una dintre masuri, vom pastra in continuare cota unica (...) si, daca este posibil ca (la n.r.) una dintre taxe, in special TVA, sa ne rezulte ca avem un deficit, o vom prezenta public", a declarat Pogea, intrebat daca are in vedere majorarea TVA.

Intrebat daca in constructia bugetara pe anul 2010 ar putea fi introdus un nivel majorat al TVA, ministrul a spus ca ramane de vazut daca nivelul deficitului bugetar stabilit poate fi sustinut de actualele venituri bugetare.

NewsIn