Studiu: economiile tarilor care au incheiat acorduri cu FMI, trase in jos de conditiile impuse

Data publicarii: 07-10-2009 | International

Un studiu al Centrului de Cercetari Economice si Politice (CCEP) arata ca 31 din cele 41 de tari care au apelat la ajutorul Fondului Monetar International ar putea inregistra inrautatirea situatiei economice, urmare a clauzelor impuse de organismul international.

"La mai mult de 10 ani dupa Criza Economica Asiatica in care FMI si-a dovedit incapacitatea de a gestiona situatia, aceeasi institutie revine si repeta aceleasi greseli. FMI accepta ajutoarele financiare si cheltuielile excesive in tarile bogate, dar are o atitudine total diferita fata de tarile cu venituri medii sau mici", spune Mark Weisbort, directorul CCEP.

In studiul "Analiza politicilor macroeconomice ale FMI in cele 41 de tari imprumutate", se arata ca institutia s-a bazat pe o previziune economica nejustificat de optimista cand a impus masuri fiscale statelor cu care a incheiat intelegeri.

"Este timpul ca FMI sa-si reexamineze criteriile si instrumentele de analiza folosite in trasarea politicilor macroeconomice din tarile in curs de dezvolare", se precizeaza in document.

CCEP este un grup independent de analiza infiintat pentru promovarea discutiilor libere despre principalele evenimente economice si politice curente. Printre consilierii CCEP sunt Robert Solow si Joseph Stiglitz, ambii castigatori ai Premiului Nobel pentru Economie.

George Trifu