CE a amendat cu 68 milioane euro 7 companii din sectorul electricitatii care au format un cartel

Data publicarii: 07-10-2009 | International

Comisia Europeana a impus amenzi totale de 67,644 milioane euro pentru sapte companii din domeniul electricitatii implicate in activitati de cartel si practici de impartire a activitatii pe piata, insa a retras amenda pentru Siemens, care a informat Bruxelles-ul despre existenta cartelului.

Cele sase companii sanctionate sunt ABB (Elvetia), Areva T&D (Franta), Alstom (Franta), Fuji Electrics, Hitachi si Toshiba, ultimele trei din Japonia. Potrivit unui acord oral de tipul "Gentlemen's Agreement", producatorii japonezi si europeni de transformatoare electrice s-au angajat sa nu intervina cu produse de acest tip pe pietele proprii.

Tranformatoarele sunt folosite pentru a modifica voltajul curentului electric transmis prin retele. Amenda pentru ABB a fost majorata cu 50%, la 33,75 milioane euro, deoarece a mai fost implicata anterior intr-o astfel de procedura.

"Clientii si contribuabilii din intreaga Europa au suferit de pe urma acestui cartel timp de mai multi ani. Comisia a pus punct acestui jaf, autointitulat intelegere intre oameni de onoare. CE nu va ezita sa majoreze amenzile pentru cei care incalca din nou legea si nu si-au invatat lectia", a declarat comisarul european pentru competitie, Neelie Kroes.

Comisia a mai luat in considerare in stabilirea amenzilor cooperarea din timpul investigatiei cu Fuji, Hitachi si Areva. Astfel pentru Fuji a fost garantata o reducere cu 40% a sanctiunii financiare, iar pentru Areva si Hitachi, cu cate 18%.

NewsIn