Zacamintele sunt pe sfarsite, oamenii se gandesc la arderea carbunilor aflati la mare adancime

Data publicarii: 08-10-2009 | Mediu

Arderea carbunilor sub pamant, direct in locul in care se afla zacamantul, s-ar putea constitui intr-o viitoate alternativa energetica, dupa modelul dovedit viabil al nisipurilor petrolifere din Canada, scrie Reuters.

In acest fel ar putea fi exploatate uriasele rezerve de carbuni aflate prea adanc sub pamant pentru a putea fi valorificate prin mijloacele traditionale, sunt de parere cativa oameni de stiinta de la International Energy Agency (IEA).

"Pentru moment, este nevoie de o serie de demonstratii care sa dovedeasca intreprinzatorilor ca au in fata o afacere cu potential, cu atat mai mult cu cat pretul resurselor energetice este in continua crestere, odata cu diminuarea zacamintelor", spune Gordon Couch, cercetator la IEA.

Procedeul, numit Gazificarea Subterana a Carbunilor (UCG), implica injectarea de aer sau oxigen in interiorul zacamantului pentru a favorizarea arderea. In acest fel este produs un gaz bogat in hidrogen, metan si dioxid de carbon.

Gazul, scos la suprafata prin intermediul unor conducte, poate fi ars pentru generarea de energie sau lichefiat si transformat in combustibil. Alternativ, hidrogenul poate fi separat si folosit in rafinarii sau pentru alimentarea masinilor cu motoare pe hidrogen.

Numai rezervele canadiene de carbuni aflate la mare adancime (peste 1.400 metri) sunt estimate la 628 miliarde tone. Productia anuala de carbuni la nivel global este de 6 miliarde tone.


We are all one

Redactia BankNews.ro