Creditarea ipotecara in valuta se orienteaza spre Capitala

Data publicarii: 08-10-2009 | Finante-Banci

Ponderea in soldul total al creditelor ipotecare in valuta acordate in Capitala a crescut cu aproximativ 4 puncte procentuale in ultimii trei ani, de la 40,3% in august 2006 la 44,2% in cea de-a opta luna a acestui an. Mizand pe veniturile crescute ale bucurestenilor, dar si pe o cerere de locuinte mult superioara altor regiuni, bancile au majorat de patru ori soldul imprumuturilor ipotecare in valuta destinate locuitorilor Capitalei.

Creditarea ipotecara in valuta se orienteaza din ce in ce mai mult spre Capitala, in conditiile in care veniturile bucurestenilor sunt mai mari decat in celelalte regiuni ale tarii, piata muncii este mult mai flexibila si ofera mult mai multe oportunitati.

In plus, cererea de locuinte este si ea superioara comparativ cu alte zone din Romania. Pe de alta par-te, trebuie tinut cont si de faptul ca pr-e-tu-rile pe piata imobiliara bucuresteana au crescut mai repede decat in alte orase. Astfel, in numai trei ani, soldul credi-te-lor ipotecare in valuta destinate locu-i-to-rilor Capitalei a crescut de patru ori, de la 2,3 miliarde de lei in august 2006 la 9,2 miliarde de lei in august 2009. In aceeasi perioada,  volumul total al ipotecarelor in valuta a crescut de numai 3,6 ori, de la 5,7 miliarde de lei la 20,8 miliarde de lei.
 
Patru procente in trei ani

La 31 august 2006, ponderea impru-mu-turilor ipotecare in valuta acordate de banci bucurestenilor era de aproximativ 40,3%, in conditiile in care dintr-un sold total de 5,7 miliarde de lei 2,3 miliarde de lei reprezentau credite contractate de bucuresteni. Un an mai tarziu, ponderea a crescut la 42,5%, astfel ca, din volumul total de 9,5 miliarde de lei, 4,04 miliarde de lei au fost obtinute numai in Capitala.

Integral in Financiarul