Intr-un singur an, pretul apartamentelor de 2 camere a scazut pana la pretul unei garsoniere

Data publicarii: 08-10-2009 | Imobiliare

Conform ultimului raport de monitorizare realizat de AnunturiParticulari.ro, pe piata imobiliara rezidentiala preturile nu au mai scazut in ultimele luni, dar comparativ cu septembrie 2008, scaderea preturilor este dramatica.

In luna septembrie 2009, fata de luna precedenta, preturile au fost in crestere, dar procentele inregistrate nu sunt semnificative, astfel ca nu putem vorbi de o crestere efectiva, ci mai degraba de mentinerea la cotele din lunile precedente. Numarul de oferte nou aparute pe piata la vanzare s-a situat aproximativ la acelasi nivel cu cel din luna august, usor in scadere.

Interesant de urmarit este modul cum a evoluat piata raportat la aceeasi perioada din 2008, cand preturile aveau valori mult mai ridicate fata de cele actuale. Fata de anul trecut preturile au scazut in medie cu cel putin 30 de procente. Pentru o garsoniera se solicita atunci, in medie, pretul cerut la momentul actual pentru un apartament de 2 camere. In prezent pretul de strigare pentru o garsoniera este de 46.800 de euro, cu 35% mai scazut fata de perioada anului trecut.

Un apartament de 2 camere era scos la vanzare acum un an cu un pret mediu ce depasea 100.000 de euro, devansand chiar si pretul actual pentru un apartament de 3 camere. La momentul actual pretul mediu solicitat pentru 2 camere este de 69.400, cu 32% mai putin decat in luna septembrie a anului trecut.

Pentru apartamentele de 3 camere proprietarii au cerut in medie in luna septembrie 2009 un pret de 93.300 de euro, cu 37% mai mic decat acum un an.

In medie, pretul unui apartament de 4 camere a avut in luna septembrie o valoare mai mica cu 31% decat cea din aceeasi perioada a anului trecut. Pretul mediu solicitat initial de proprietarii acestora a fost de 130.000 de euro, chiar mai putin decat se solicita acum un an pentru 3 camere.

Numarul total de oferte scoase la vanzare in luna septembrie a fost cu un procent mai redus decat in luna precedenta. Cele mai multe unitati s-au inregistrat pe segmentul apartamentelor de 2 camere, cu un total de 870 de oferte. Numarul garsonierelor scoase la vanzare in luna septembrie a fost de 500 de unitati, pentru 3 camere numarul de oferte nou aparute a fost de 610 unitati, iar la 4 camere au aparut 210 unitati locative.

Fata de aceeasi perioada de anul trecut, numarul ofertelor nou aparute s-a redus drastic. In unele cazuri oferta s-a redus la jumatate. Este vorba de numarul garsonierelor care s-a diminuat cu 49%.  Ofertele noi pentru apartamentele de 2 camere s-au redus cu 36%, pentru 3 camere reducerea a fost de 40% si de 16% pentru cele de 4 camere.

In ceea ce priveste tendinta preturilor, in ultimele luni asistam la stagnare. Preturile s-au oprit din prabusirea brusca inceputa in jumatatea anului trecut. Aparent proprietarii nu sunt dispusi sa lase la pret si de la luna la luna se remarca aceleasi valori solicitate pentru apartamente. In realitate este posibil ca pretul de tranzactionare sa fie diferit de cel solicitat in oferta publica. Nu putem insa vorbi de o stabilizare ci mai degraba de o linistire a pietei.

Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.

Redactia BankNews.ro