PAID: Asigurarea obligatorie va acoperi circa 30% din locuinte in primul an de aplicare

Data publicarii: 12-10-2009 | Finante-Banci

Gradul de acoperire a asigurarii obligatorii a locuintelor va fi de circa 30% in primul an de la intrarea in vigoare a legii asigurarii obligatorii, insa va depinde de efortul asiguratorilor, a declarat presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Constantin Toma.

"Estimam ca circa 30% dintre locuintele din Romania vor avea o asigurare obligatorie de locuinte, dupa primul an", a spus Toma, la Forumul International al Riscurilor Catastrofale (ICAR).

Vicepresedintele PAID, Radu Mustatea, considera ca o pondere de 30% este una "rezonabila" dupa primul an, estimand ca societatile de asigurari vor incasa comisioane foarte mici.

Potrivit estimarilor, in Romania sunt circa 8,3 milioane locuinte care intra sub incidenta legii asigurarii obligatorii a locuintelor.

Conducerea executiva a PAID va fi aleasa miercuri

Toma a precizat ca miercuri va fi numit directorul general al PAID, care va fi mandatat sa stabileasca o schema de organizare minima.

Dupa alegerea directorului general vor incepe imediat demersurile pentru organizarea societatii, precum si pentru selectarea firmelor ce vor realiza sistemul informatic al bazei de date.

"Vrem sa tinem costurile foarte mici, cu un aparat mic, platit la un nivel decent, pentru a nu pune povara pe umerii asiguratilor", a mai spus Toma.

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii, pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

NewsIn