Finantele au atras 850,3 milioane lei prin titluri la 6 luni, cu randament mediu de 9,97%

Data publicarii: 12-10-2009 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut, luni, titluri de stat cu maturitate la sase luni de 850,3 milioane lei (198,5 milioane euro), cu 15% sub valoarea anuntata, la un randament mediu anual de 9,97%, similar celui de la licitatia anterioara, potrivit datelor bancii centrale.

Valoarea anuntata initial era de 1 miliard lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 10% pe an.

Bancile au depus cereri de cumparare de 1,84 miliarde lei (circa 430 milioane euro).

Analistii de la ING apreciau luni ca vanzarea de titluri de stat in contextul actual din piata ar necesita ca Ministerul Finantelor "sa accepte plata unui randament de 10%".

"Credem ca BNR va organiza o operatiune repo, fiindca altfel MFP ar putea fi din nou in situatia de a respinge licitatia (de luni n.r.), desi executia bugetara nu arata deloc bine", se mai arata in raportul ING.

Banca Nationala a Romanieri (BNR) a injectat luni in piata bancara 11,27 miliarde lei (2,63 miliarde euro), printr-o operatiune de tip repo cu scadenta pe 14 octombrie.

La sedinta similara din 5 octombrie, MFP a respins toate ofertele bancilor. Pe 28 septembrie, insa, Finantele au vandut titluri de stat cu maturitate la sase luni de 1,049 miliarde lei (250 milioane euro), cu 16,5% peste valoarea anuntata, la un randament mediu anual de 9,97%.

Finantele si-au propus sa atraga in octombrie 6 miliarde lei, dupa ce in primele noua luni din acest an MFP a emis in total titluri de stat in lei de aproximativ 55,4 miliarde lei (mai mult de 13 miliarde euro), ceea ce reprezinta de peste patru ori mai mult decat in intregul an 2008. Dupa primele trei licitatii din octombrie, MFP a atras in total 1,71 miliarde lei.

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la finalul lunii septembrie la 5% din produsul intern brut (PIB), potrivit datelor preliminare, in conditiile in care FMI a fixat guvernului o tinta de final de an de 7,3% din PIB.

NewsIn