Firmele prefera acum un personal mai mic, mai eficient si gata sa lucreze peste program

Data publicarii: 14-10-2009 | HR/Cariere

Numarul angajatilor din companiile private a fost mai redus, in august, cu 25% fata de iunie 2008, inainte de inceperea crizei, iar tendinta se va pastra pana la finele anului, firmele preferand sa aiba salariati mai putini, dar mai eficienti, si sa plateasca ore suplimentare, potrivit PayLogic. "Unul din patru angajati a fost disponibilizat la nivelul intregii economii, ceea ce este dramatic. Trendul s-a mentinut pana in prezent, iar pana la finele anului numarul angajatilor va continua sa scada. In prezent, companiile prefera angajati mai putini, dar mai buni, pe care sa ii plateasca in functie de performanta, orele suplimentare fiind in crestere. Chiar si dupa ce contextul economic se va ameliora, numarul angajatilor va fi ultimul indicator care va creste", a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul general executiv al PayLogic, Cristian Udrescu.

Fonduri de salarii si prime mai mici din cauza taxelor mai mari

De asemenea, fondul de salarii s-a redus cu 18% in august fata de iunie 2008 si cu 10% fata de ianuarie 2009, in timp ce primele brute per angajat au scazut de la inceputul anului cu 24%.

"Cresterea taxelor a fost o noua palma data companiilor care au trebuit sa apeleze din nou la disponibilizari pentru a echilibra veniturile cu costurile pentru salarii. Este o diferenta foarte mare daca luam in calcul faptul ca in ianuarie 2008 fondul de salarii inregistrase o crestere de 53% fata de ianuarie 2007, iar companiile aveau cu 21% mai multi angajati. Fondul de salarii are legatura directa cu puterea de cumparare a consumatorilor, care, ramasi fara locuri de munca, nu mai au bani sa-si plateasca facturile sau ratele", a explicat Udrescu.

In ceea ce priveste salariul mediu, valoarea a crescut in august cu 9%, fata de iunie 2008, evolutie explicata de autorii studiului prin faptul ca au fost facute disponibilizari, iar companiile au putut opera mariri de salarii. "Daca luam in considerare deprecierea cursului valutar din ultimul an, nu putem spune ca aici am inregistrat o evolutie buna", a apreciat reprezentantul PayLogic.

De la inceputul anului, numarul orelor suplimentare a crescut cu 84%

In acelasi timp a scazut si valoarea primei per angajat, cu 47%, care a devenit o forma de recompensare a performantelor, inainte de criza bonusurile reprezentand un instrument optional impotriva fluctuatiei de personal, se precizeaza in studiu.

Cu toate ca numarul orelor suplimentare a scazut cu 74% in luna august 2009 fata de iunie 2008, analiza a aratat o revenire a acestui indicator in acest an, astfel ca in august numarul orelor suplimentare era mai mare cu 84% fata de ianuarie.

Concediile medicale au scazut cu 30% in august 2009 fata de iunie 2008, dar fata de ianuarie 2009 s-a inregistrat o crestere de 12%.

Integral in Curierul National