Dragulin: BNR nu poate reduce dobanda cheie cum doreste, din cauza contextului macroeconomic

Data publicarii: 15-10-2009 | Finante-Banci

Banca centrala va confirma tendinta de relaxare a dobanzii cheie, avand in continuare "marja de manevra", dar nu in ritmul in care isi doreste, din cauza contextului macroeconomic care incetineste scaderea dobanzilor, a spus directorul Directiei de Stabilitate Financiara din cadrul BNR.

"Mai este marja de manevra pe reducerea dobanzii, iar mesajele BNR sunt in acest sens. BNR va confirma acest trend in politica sa in planul dobanzii, dar nu va putea sa faca pasii asa repede cum si-ar dori, din cauza contextului macroeconomic", a spus Ion Dragulin.

Totodata, el a adaugat ca bancile nu pot cobori dobanzile in conditiile economice actuale.

"Fara o ajustare macroeconomica serioasa si care sa aduca o inflatie normala, sa stabilizeze si sa confere incredere pietei valutare, nu putem vorbi de capacitatea sistemului bancar de a duce dobanzile in jos. Acest climat, asociat cu cel extern, fac ca procesul sa fie lent", a precizat Dragulin.

In privinta dobanzilor pe piata interbancara, care in ultimele saptamani au urcat peste dobanda de politica monetara, Dragulin considera ca, "daca variatiile vor dura, va fi o problema, dar daca se vor dovedi temporare, atunci e bine"

"Cu toate acestea, (dobanzile pe piata interbancara) dau semnale ca ceva e inca vulnerabil", a mai spus directorul Directiei de Stabilitate Financiara din cadrul bancii centrale.

NewsIn