BERD: economia Romaniei va scadea cu 8% in acest an si va creste cu 1% in 2010

Data publicarii: 15-10-2009 | Economie

Economia Romaniei se va comprima cu 8% in acest an, scadere mai mica decat cea anticipata de guvern si FMI, urmand sa revina pe crestere anul viitor, cu un avans de 1%, potrivit estimarilor publicate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

In estimarea din mai, BERD anticipa o crestere cu numai 0,4% a economiei Romaniei in 2010.

BERD se asteapta acum la o comprimare puternica a economiei romanesti in acest an, dubla fata de cea anticipata in mai (de -4%), dupa avansul de 7,1% inregistrat in 2008.

"Dupa ani de crestere sustinuta, Romania se confrunta cu o incetinire economica semnificativa datorata declinului exporturilor, reducerii activitatilor din sectorul constructiilor si micsorarii nivelului de finantare. Cu toate acestea, institutiile financiare internationale au actionat pentru a ajuta la atenuarea impactului crizei, iar perspectiva Romaniei pe termen mediu ramane favorabila, cu un potential bun in ce priveste reluarea cresterii odata ce conditiile globale o vor permite", a declarat Peter Sanfey, economist al BERD.

FMI estimeaza ca economia Romaniei se va comprima cu 8,5% in acest an, urmand sa revina pe crestere in 2010, cu 0,5%. In schimb, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in raportul preliminar de toamna, ca economia se va comprima cu 7,7% anul acesta, mizand pe o performanta medie a agriculturii, si ca va creste cu 0,5% in 2010.

NewsIn