Garda Financiara: 21 de dosare au fost inaintate organelor de urmarire penala intr-o saptamana

Data publicarii: 16-08-2006
In perioada  07 - 13 august 2006, Garda Financiara a desfasurat 2.860 actiuni de control operativ si inopinat, in urma carora au fost incheiate 2.578 de acte de control. In timpul acestor actiuni au fost aplicate amenzi in valoare totala de 3.591.660 RON, fiind incasate 2.199.090 RON, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. De asemenea, au fost confiscate bunuri in valoare de 134.769 RON. Dintre actele de control incheiate, 21 dosare au fost inaintate organelor de urmarire penala, pentru un prejudiciu in suma totala de 6.194.010 RON.

In perioada raportata, actiunile de control desfasurate de Garda Financiara au vizat, cu prioritate, urmatoarele obiective/domenii de activitate: respectarea disciplinei financiar fiscale; respectarea normelor de comert; realitatea/ legalitatea unor operatiuni comerciale.

Pentru exemplificare, prezentam cateva cazuri semnificative, instrumentate recent de comisarii Garzii Financiare.

I.  In urma controlului efectuat la SC Urgent Com Impex SRL Dambovita, comisarii Garzii Financiare au  constatat  un  prejudiciu   total   de   peste  347.462 RON, creat prin neinregistrarea tuturor livrarilor efectuate de acest agent economic si neachitarea catre bugetul de stat a obligatiilor fiscale aferente acestora.
Ca urmare a verificarilor incrucisate, efectuate in colaborare cu organele de politie, prin care s-a vizat corelarea datelor identificate in sistemul bancar, aferente acestor livrari, cu cele existente la beneficiarii SC Urgent Com Impex SRL Dambovita, comisarii Garzii Financiare au stabilit ca, in intervalul decembrie 2003 - iunie 2004, acest agent economic a comercializat catre un numar de noua  societati   comerciale,  piei de  animale in valoare  totala de  de peste 3.239.684 RON, inregistrand insa in evidentele financiar contabile proprii numai livrari de 1.404.695 RON.

Totodata, din control a rezultat si faptul ca, in mod ilegal, reprezentantii SC Urgent Com Impex SRL Dambovita au dedus TVA si in cazul pieilor de animale achizitionate de la persoane fizice, fapt ce a condus de asemenea la diminuarea obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat.

In fapt, din calculele efectuate de comisarii Garzii Financiare, a rezultat ca SC Urgent Com Impex SRL Dambovita a produs bugetului de stat un prejudiciu total (TVA si impozit pe profit) de peste 347.462 RON.  

In vederea calcularii tuturor obligatiilor fiscale ce revin societatii verificate, actul de control a fost transmis D.G.F.P. Dambovita, iar avand in vedere natura faptelor constatate, a fost sesizat Parchetul de pe langa Tribunalul Judetean Dambovita.
 


II.  O situatie similara s-a inregistrat la SC Alin Cereal SRL Constanta, unde comisarii Garzii Financiare au constatat  prejudicierea bugetului de stat prin neinregistarea unor livrari de cereale si ingrasaminte, insumand valoric peste 1.402.473 RON.

Astfel, prin verificari incrucisate, comisarii Garzii Financiare au constatat ca, desi SC Alin Cereal SRL Constanta a desfasurat activitate comerciala, constand in livrari repetate de cereale si ingrasaminte, societatea are comportamentul fiscal al unei firme “fantoma”, in sensul ca nu functioneaza la sediul social declarat, nu a inregistrat si raportat veniturile realizate iar reprezentantii sai se sustrag in mod sistematic controlului.

In consecinta, prin calculele efectuate pe baza datelor din facturile de livrare identificate  la terti, comisarii Garzii Financiare au stabilit ca SC Alin Cereal SRL Constanta a eludat la plata catre bugetul de stat obligatii fiscale  (TVA  si  impozit pe profit) insumand peste 412.493 RON.

Fata de cele constatate, pentru continuarea cercetarilor, a fost sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta, iar pentru calcularea tuturor obligatiilor fiscale ce revin societatii verificate, actul de control a fost transmis DGFP Constanta. 

 

III.  In perioada raportata, au fost continuate controalele inopinate, desfasurate atat in zona complexelor comerciale, cat si in cadrul zonelor de magazinaj-depozitare adiacente acestora, actiuni in cursul  carora s-a vizat in mod prioritar verificarea modului in care sunt respectate normele de comert si disciplina fiscala, cat si provenienta licita a marfurilor depozitate/comercializate.

Un prim exemplu in acest sens il constituie actiunea de control inopinat efectuata in cadrul complexului comercial “Etor” din Bucuresti. Astfel, inca din momentul descinderii in perimetrul acestuia, comisarii din cadrul Comisariatului General al Garzii Financiare au identificat o autoutilitara, care incerca sa paraseasca in graba zona, insistand sa treaca de filtrul de blocaj instituit de echipa de control. 

Trecandu-se la verificarea incarcaturii autovehicolului in cauza, s-a constatat ca aceasta era formata din 5.705 pachete de tigari din import, diverse sortimente, fara banderola de marcaj sau cu marcaj necorespunzator, aspect ce a condus la confiscarea, conform prevederilor legale, a intregii cantitati de tigari transportate.

Verificarile au fost continuate si in alveolele destinate depozitarii si/sau comercializarii marfurilor. Astfel, urmare abaterilor de la cadrul legal constatate, au fost ridicate in vederea confiscarii marfuri diverse, respectiv:
- 8.428 pachete tigari nemarcate sau marcate necorespunzator;
- 291 pachete continand cafea sau cafea instant, avand o greutate totala de peste 105 Kg;
- alte bunuri (whiskey, anvelope auto, monitoare PC).
Intr-o estimare initiala, valoarea totala a marfurilor confiscate depaseste suma de 50.000 RON.


Un alt exemplu il constituie controlul inopinat efectuat in zona pietei Sudului din Capitala, ocazie cu care au fost identificate un numar total de 4.587 pachete de tigari nemarcate, expuse la vanzare sau depozitate in baracile localizate in zona pietei.

Fata de cele constatate, intreaga cantitate de tigari a fost confiscata, au  fost  aplicate  amenzi  contraventionale  in  suma  de 20.000 RON iar in cazul unui agent economic s-a luat si masura complementara a suspendarii activitatii.  

 


Ultimele stiri pe BankNews.ro: