Roche a inaintat plangere contra Credit Suisse pentru ca i-a plasat active toxice

Data publicarii: 20-10-2009 | International

Grupul farmaceutic elvetian Roche a inaintat plangere impotriva bancii Credit Suisse pentru ca i-ar fi vandut titluri toxice de 363 milioane euro, potrivit presei elvetiene, citate de AFP.

"Confirmam existenta unei afaceri in curs intre Roche si Credit Suisse despre anumite tranzactii cu titluri", a spus pentru AFP un purtator de cuvant al grupului, refuzand sa dea alte detalii. Si un purtator de cuvant al Credit Suisse a confirmat existenta unei plangeri a Roche, adaugand ca "banca se va apara cu toate mijloacele".

Potrivit cotidianului Le Temps, Roche a initiat o plangere joi impotriva institutiei financiare la curtea federala din New York pentru ca banca i-ar fi vandut investitii riscante, in locul unor plasamente securizate.

Credit Suisse ar fi investit intre 2006 si 2007 in obligatiuni privind datorii colaterale si obligatiuni de tip ARS (auction-rate securities) si nu in credite pentru studenti, astfel ca Roche s-ar fi trezit cu 275 milioane dolari blocati in titluri care nu se pot vinde, mai arata ziarul.

Credit Suisse, care a fost deja condamnata in februarie sa verse 406 milioane dolari societatii elvetiene ST Microelectronics, intr-o afacere similara, a previzionat 766 milioane de franci elvetieni pentru a face fata unor eventuale plangeri de acest gen, legate de ARS, a precizat purtatorul de cuvant. Banca a decis sa faca apel la decizia privind ST Microelectronics, a mai spus acesta.

Afacerea s-a lasat cu arestarea anul trecut a doi brokeri americani care au falsificat informatii trimise clientilor pentru a ascunde natura titlurilor pe care le vindeau, mai arata ziarul, care sustine ca cel putin patru societati, printre care Roche si ST Microelectronics, au fost afectate de activitatea celor doi brokeri, cu un volum de peste 1 miliard dolari.

NewsIn