Finantele nu vor impozita nici in 2010 profitul obtinut din tranzactiile pe piata de capital

Data publicarii: 22-10-2009 | Bursa

Investitorii la Bursa vor fi scutiti si anul viitor de impozitarea profitului obtinut pe piata de capital, pentru a incuraja realizarea tranzactiilor, dupa ce si conducerea BVB solicitase acest lucru, tinand cont de actualul context economic, a spus joi Varujan Vosganian, fostul ministru de Finante.

"Consider ca importanta sustinerii Bursei este mai mare decat veniturile care ar putea fi generate din tranzactiile de pe piata de capital", a explicat Vosganian, ministrul care a hotarat anul trecut suspendarea acestui impozit.

Pe de alta parte, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, spunea la inceputul acestei luni ca a cerut ministerului de Finante sa nu impoziteze nici in 2010 profitul obtinut pe piata de capital, pentru a incuraja in continuare investitorii sa tranzactioneze.

Impozitul pentru castigurile realizate in piata de capital a fost suspendat pentru intreg anul 2009, atat pentru investitiile pe termen scurt, cat si pe termen lung, ca urmare a unei modificari a codului fiscal aprobata de fostul Executiv, in octombrie 2008. Inainte de aceasta modificare adusa codului fiscal, impozitul pentru castigurile din investitii pe piata de capital era de 16% pentru termen scurt (sub 1 an) si de 1% pentru cele pe teremen lung (peste 1 an).

In privinta pragului la detinere la societatile de investitii financiare (SIF), liberalul care a ocupat functia de ministru al economiei si finantelor in cabinetul Tariceanu a spus ca sustine ridicarea acestuia.

"Cred ca a venit momentul ca SIF-urile sa se descurce ca orice alte societati private. Nu mai este cazul sa le tratam ca pe structuri hibride", a spus Vosganian.

El a adaugat ca Bursa ar trebui sa aiba mai multi prieteni din clasa politica, deoarece pana in prezent "ori nu a fost inteleasa, ori a fost ignorata".

NewsIn