Boc: Avem toate sansele ca delegatia FMI si a CE sa vina in Romania in urmatoarele doua saptamani

Data publicarii: 23-10-2009 | Economie

Premierul in exercitiu, Emil Boc, a declarat joi ca autoritatile din Romania au "asteptari pozitive" privind relatiile cu FMI, CE si BM, deoarece "primele reactii" ar arata ca delegatiile acestor institutii ar putea veni pentru vizita de evaluare in urmatoarele doua saptamani.

"Avem totate sansele ca delegatia Fondului si a Comisiei Europene sa vina totusi in Romania in urmatoarele doua saptamani in urma solicitarii adresate de autoritatile romane, astfel incat sa putem demonstra ca la 1 octombrie, adica la sfarsitul trimestrului III, toate obligatiile asumate de Romania sunt respectate", a spus Boc.

Intrebat ce garantii sunt ca delegatia FMI ar putea veni pentru a discuta cu un Guvern demis, Boc a spus ca sunt "asteptari pozitive". "Noi am adresat o solicitare si, din acest punct de vedere, avem asteptari pozitive, cel putin primele reactii spun ca exista sansele ca delegatia FMI si a CE si a Bancii Mondiale sa vina in Romania mai repede decat s-ar astepta unii", a spus Boc.

Emil Boc a spus ca oficialii institutiilor financiare vor discuta "cu autoritatile in exercitiu", fie ca este vorba de Cabinetul condus de el, "fie ca va fi alt Guvern".

Seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a anuntat saptamana trecuta ca o misiune a Fondului Monetar International (FMI) care sa inceapa discutiile cu autoritatile romane privind cea de-a doua revizuire a programului angajat de Romania va veni in Romania, imediat ce noul cabinet va fi format, confirmand astfel informatii ale oficialilor romani ca FMI si-a amanat vizita la Bucuresti dupa caderea Guvernului Boc.

Presedintele Traian Basescu a declarat in repetate randuri, dupa acest anunt, ca va incerca sa convinga FMI sa vina in Romania. Astfel, el a spus miercuri ca are obligatia sa incerce sa convinga institutiile internationale sa continue procesul de finantare pentru Romania chiar in situatia unui Guvern demis, opinand ca este "exagerat" sa fie legata continuarea finantarii de situatia Guvernului."Sigur, nu pot spune ca stau pur si simplu si contemplu ceea ce se intampla, am obligatia sa incerc sa conving institutiile internationale finantatoare sa continue procesul de finantare chiar in situatia in care avem un Guvern cazut, pentru ca in opinia mea este exagerat sa legam continuarea finantarii de un Guvern cazut sau nu, de un Guvern instalat sau neinstalat. Dar nu stiu daca asta o sa reusesc", a explicat seful statului.

Liderul PSD Mircea Geoana a spus si el , joi, ca exista o "veste buna" in ceea ce priveste problemele economice, anume ca delegatiile FMI si cea a Bancii Mondiale vor veni la Bucuresti, nu insa si cea a CE, care asteapta instalarea noului Guvern, el spunand ca aceasta este "vestea proasta".

"Pe problema economica, sunt vesti bune si vesti proaste, vestea buna este delegatia Fondului Monetar totusi vine la Bucuresti. Eu apreciez acest gest al Fondului Monetar care este un gest care demonstreaza ca pana la urma nu culoarea Guvernului de la Bucuresti conteaza, nu partidul care este la putere conteaza, ci Romania si angajamentul pe care Romania si l-a asumat pentru a putea obtine acesti bani. Este si o veste proasta, delegatia Comisiei Europene nu vine, si este o veste nici proasta nici buna, Banca Mondiala vine, dar amana partea de imprumut din partea Bancii Mondiale pana cand va exista un guvern legitim la Bucuresti", a afirmat Geoana la postul public de radio.

NewsIn