FMI initiaza discutiile cu autoritatile romane printr-o vizita in perioada 28 octombrie-9 noiembrie

Data publicarii: 23-10-2009 | Economie

Fondul Monetar International(FMI) va trimite o misiune la Bucuresti in perioada 28 octombrie-9 noiembrie, pentru a initia discutiile cu autoritatile romane privind a doua evaluare din cadrul acordului de finantare, dar noi consultari ar putea fi necesare dupa formarea unui nou guvern, a anuntat FMI.

"Ca raspuns la cererea formulata de catre presedintele Romaniei (Traian Basescu, n.r.), FMI va trimite o misiune la Bucuresti in perioada 28 octombrie-9 noiembrie", a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

El a afirmat ca "pe fondul evolutiilor politice in desfasurare, misiunea va initia discutii cu autoritatile privind a doua evaluare din cadrul acordului de tip stand-by, dar o vizita ulterioara ar putea fi necesara pentru a continua discutiile dupa formarea unui nou guvern".

Totodata, Franks subliniaza ca vizita FMI va avea loc in acelasi timp cu a unor echipe de la Comisia Europeana si Banca Mondiala.

"In timpul acestei vizite, misiunea FMI va evalua performantele economice recente ale tari si va discuta cu autoritatile obiectivele economice pentru anul viitor, precum si masurile de politici economice si reforme structurale de care este nevoie pentru a atinge aceste tinte", se mai mentioneaza in comunicatul de presa al FMI.

Misiunea Fondului se va intalni de asemenea cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, asociatiilor de afaceri, bancilor si cu reprezentanti ai organizatiilor societatii civile, urmand ca la finalul vizitei sa anunte concluziile.

"Incheierea cu succes a celei de-a doua evaluari va necesita un angajament politic extins pentru aprobarea bugetului pe 2010, care sa prevada un deficit de maximum 5,9% din PIB. Dupa ce s-a ajuns la intelegeri pentru politicile fiscale si macroeconomice esentiale pentru derularea programului, boardul executiv al FMI se va reuni pentru a analiza raportul de evaluare, de care depinde livrarea unei transe de 1,409 miliarde DST (1,5 miliarde euro)", precizeaza Franks.

Premierul in exercitiu, Emil Boc, a declarat joi ca autoritatile din Romania au "asteptari pozitive" privind relatiile cu FMI, CE si BM, deoarece "primele reactii" ar arata ca delegatiile acestor institutii ar putea veni pentru vizita de evaluare in urmatoarele doua saptamani.

"Avem totate sansele ca delegatia Fondului si a Comisiei Europene sa vina totusi in Romania in urmatoarele doua saptamani in urma solicitarii adresate de autoritatile romane, astfel incat sa putem demonstra ca la 1 octombrie, adica la sfarsitul trimestrului III, toate obligatiile asumate de Romania sunt respectate", a spus Boc.

Seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a anuntat saptamana trecuta ca o misiune a Fondului Monetar International (FMI) care sa inceapa discutiile cu autoritatile romane privind cea de-a doua revizuire a programului angajat de Romania va veni in Romania, imediat ce noul cabinet va fi format, confirmand astfel informatii ale oficialilor romani ca FMI si-a amanat vizita la Bucuresti dupa caderea Guvernului Boc.

Presedintele Traian Basescu a declarat in repetate randuri, dupa acest anunt, ca va incerca sa convinga FMI sa vina in Romania. Astfel, el a spus miercuri ca are obligatia sa incerce sa convinga institutiile internationale sa continue procesul de finantare pentru Romania chiar in situatia unui Guvern demis, opinand ca este "exagerat" sa fie legata continuarea finantarii de situatia Guvernului.

NewsIn