FNGCIMM a majorat plafonul BCR pentru Prima Casa cu 108 milioane euro, pana la 420 milioane euro

Data publicarii: 23-10-2009 | Finante-Banci

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a majorat plafonul acordat BCR pentru programul "Prima Casa" cu 108 milioane euro, la 420 milioane euro, in conditiile in care banca a primit, pana in prezent, solicitari de imprumut de peste 205 milioane euro, a anuntat BCR.

Suma creditelor solicitate prin programul "Prima Casa" la BCR corespunde unui numar de 4.800 dosare de credit.

"Dintre acestea, aproape 3.000 de dosare, totalizand peste 137 milioane euro au fost deja aprobate de BCR si au primit ori urmeaza sa fie solicitata garantia FNGCIMM. Restul solicitarilor de credit se afla in diverse stadii de analiza ori asteapta completarea dosarului cu documentele imobilului", se mai precizeaza ca comunicatul bancii.

BCR ofera, in cadrul programului "Prima Casa", o dobanda formata din dobanda interbancara EURIBOR la 3 luni + o marja de 3,8%. Perioada de acordare este de maximum 30 de ani.

Banca solicita un comision de acordare credit in valoare de 0,5%, aplicat o singura data la valoarea creditului, ceea ce inseamna o cota de 0,017% pe an de creditare (pentru un credit de 30 de ani). Totodata, solicitantul va trebui sa plateasca potrivit legii un comision de garantare pentru Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) in valoare de 0,37% pe an.

Creditul are o valoare maxima de 57.000 euro, iar avansul cerut de banca este de 5% din valoarea locuintei, in cazul in care locuinta are o valoare mai mica sau egala cu 60.000 euro. In cazul in care valoarea acesteia este mai mare de 60.000 euro, avansul este egal cu diferenta dintre pretul locuintei si valoarea creditului.

FNGCIMM a anuntat, la inceputul acestei luni, ca guvernul va retrage 220-280 milioane euro de la 7-8 banci implicate in programul "Prima Casa", care au consumat foarte putin din plafonul garantiilor atribuite si va redistribui sumele bancilor care au acordat cele mai multe credite.

NewsIn