VB Leasing a afisat un profit de 6 milioane euro pentru primele 9 luni, pe afaceri in scadere cu 56%

Data publicarii: 23-10-2009 | Afaceri

VB Leasing a inregitrat un profit net de 6,1 milioane euro in primele 9 luni, cu 45% mai mare decat in aceeasi perioada din 2008, pe afaceri in scadere cu 56%, potrivit datelor preliminare, din cauza scaderii vanzarilor de autovehicule din Romania, a spus directorul general al VB Leasing, Peter Demmer.

La sfarsitul lui septembrie 2008, VB Leasing avea o valoare a bunurilor finantate de 131,5 milioane euro si un profit net de 4,2 milioane euro. Valoarea bunurilor finantate de VB Leasing in primele noua luni din acest an este de 57,6 milioane euro, potrivit datelor preliminare.

Cat priveste structura portofoliului VB Leasing dupa primele noua luni, 89,24% din vanzarile companiei au provenit din finantarea achizitiilor de autoturisme si utilitare, 9% au vizat achizitiile de camioane si utilaje de constructii, iar restul au fost pentru diferite echipamente.

"Segmentele de orientare sunt, asadar, aceleasi ca si la inceputul anului, focusul fiind insa - asa cum o arata si structura portofoliului - pe autoturisme, pentru care leasing-ul este modalitatea cea mai avantajoasa de finantare, datorita TVA-ului deductibil", a mentionat Demmer.

El a adaugat ca afacerile firmelor de leasing au fost influentate, printre altele, de scaderea pietei auto, a vanzarilor de camioane si utilaje de constructii, pe fondul evolutiei negative a pietei constructiilor si a blocarii proiectelor de infrastructura.

"Numarul clientilor restantieri, care nu isi pot onora obligatiile contractuale este in continua crestere, datoriile la societatile de leasing acumulandu-se vazand cu ochii", a declarat directorul general al VB Leasing, Peter Demmer.

El a adaugat ca VB Leasing a recuperat in total 1.170 de bunuri, de la inceputul acestui an si pana la inceputul lui octombrie.

"Deoarece portofoliul de clienti al VB Leasing este in cea mai mare parte compus din persoane juridice, majoritatea obiectelor recuperate provin de la companii", a mai spus Demmer, care a adaugat ca numarul de obiecte recuperate variaza lunar, in functie de obiectele valorificate si cele noi intrate in stoc.

Demmer a precizat ca VB Leasing a pus la dispozitie o platforma electronica "Motrada", la nivel de grup, pentru ca persoanele interesate de achizitia unui bun sa poata avea acces mai simplu si mai rapid la obiectele second-hand.

"Cu toate ca, in general VB Leasing alege calea amiabila pentru solutionarea eventualelor probleme ce pot aparea pe perioada relatiei contractuale cu clientii sai, exista si situatii care necesita decizia instantelor judecatoresti competente", a mai spus directorul general al companiei.

El considera ca firma de leasing trebuie sa instiinteze clientii cu privire la scadenta facturilor, la penalitatile generate de intarzierile la plata sau la penalitatile generate de diferentele de curs.

VB Leasing Romania raportase afaceri de 160 milioane euro pentru anul trecut, in scadere cu 22% fata de cele din 2007, insa si-a sporit profitul net de 2,7 ori, la 6,8 milioane euro.

Compania VB Leasing Romania este detinuta de VB Leasing International, membru al grupului financiar austriac österrechische Volkbanken AG, care detine 80% din capitalul social, si de Volksbank Romania SA, cu 20% din actiuni.

NewsIn