Cum sa te feresti de tepele dezvoltatorilor imobiliari

Data publicarii: 26-10-2009 | Imobiliare

In momentul achizitionarii unui apartament sau a unei garsoniere, cumparatorii trebuie sa verifice totul: de la actele imobilului, pana la scurgerea de pe balcon. Este recomandat ca acestia  sa se uite cu atentie la lucrarile de zidarie si tamplarie,  la instalatia electrica si de gaze, la centrala termica si la instalatiile sanitare.

De asemenea, trebuie verificat daca dotarile din casa coincid cu cele mentionate in Antecontractul de vanzare-cumparare. Daca apar probleme privind calitatea lucrarilor de constructii si finisaje la apartamentele sau garsonierele achizitionate, cumparatorii se pot adresa Inspectiei de Stat in Constructii sau, pe baza unor expertize neutre, instantei de judecata.

In momentul efectuarii receptiei unui apartament, consumatorii, pentru a nu avea, ulterior, probleme, trebuie sa se uite cu atentie la lucrarile de zidarie si tamplarie, la instalatia electrica si de gaze, la centrala termica si la instalatiile sanitare. Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in primul rand, cumparatorul unui apartament sau al unei garsoniere trebuie sa verifice: existenta Cartii tehnice a imobilului, situatia juridica - intabulare in Cartea funciara, corespondenta cu Proiectul tehnic, Contractul de antrepriza - obligatii constructor.

Totodata, consumatorul trebuie sa verifice cine va administra imobilul si la ce costuri. De asemenea, trebuie identificate: locul de parcare, dosarul cu cartile tehnice si garantii pentru electrocasnice, contoarele de apa rece, gaze, electricitate. Cumparatorul trebuie sa verifice daca lifturile sunt functionale. In cazul lucrarilor de zidarie, cumparatorul trebuie sa verifice dimensiunile incaperilor si ale teraselor, iar pentru aceasta este necesara  solicitarea cadastrului. Glafurile si peretii trebuie sa fie drepti. Trebuie masurata inaltimea camerelor pentru a se stabili paralelismul intre pardoseala si tavan. Totodata, inaintea semnarii actelor de vanzare-cumparare, cumparatorul trebuie sa ii ceara celui de la care achizitioneaza apartamentul sau garsoniera mostra de parchet.

Trebuie verificat cu atentie daca gresia si faianta sunt bine fixate si daca sub cada si mobila de bucatarie exista gresie. La capitolul "lucrari de tamplarie", trebuie verificat ca usile si ferestrele sa fie montate drept, sa se inchida usor, sa nu fie deteriorate la montaj, iar geamurile sa nu fie zgariate. Trebuie sa existe chei pentru usi, iar yalele de la intrare sus si jos trebuie sa fie functionale. Tabloul electric, prizele si intrerupatoarele trebuie sa fie montate corect. Trebuie sa existe dosarul instalatiei electrice in care apar schemele circuitelor, traseele. Instalatia trebuie sa fie gata pentru incheierea "Contractului de furnizare de electricitate individual cu furnizorul de energie electrica" si pentru incheierea contractelor de cablu, Internet, telefon.

Instalatia de gaze trebuie sa fie gata pentru incheierea "Contractului de furnizare de gaze naturale", iar cumparatorului trebuie sa i se prezinte dosarul instalatiei de gaze cu schemele circuitelor, traseele. In cazul centralei termice, caloriferelor si cuptorului electric este necesara efecturea, fata de cumparator, a unor probe functionale.

Totodata, trebuie sa existe dosarul instalatiei termice cu schemele circuitelor, traseele. Atat in cazul aerului conditionat, cat si al instalatiilor sanitare este necesara efectuarea probelor functionale. Si la scurgerea din balcon trebuie efectuata proba cu apa. "De asemenea, trebuie verificat daca dotarile din apartament coincid cu cele mentionate in Antecontractul de vanzare-cumparare. In cazul in care cumparatorul descopera anumite probleme de finisaj are dreptul sa propuna vanzatorului contractarea unui expert tehnic autorizat, care sa faca o evaluare a intregului apartament. Legislatia aferenta acestor lucrari este compusa din Legea 10/1995 privind calitatea in constructii, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG 273/1994 pentru aprobarea Regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora.

In cazul in care consumatorii se confrunta cu probleme referitoare la calitatea lucrarilor de constructii si finisaje la apartamentele cumparate se pot adresa Inspectiei de Stat in Constructii sau, pe baza unor expertize neutre, instantei de judecata", a precizat, pentru "Curentul", ANPC.

Curentul