Fitch a coboarat ratingul individual al BCR, dar mentine ratingul pentru credite pe termen lung

Data publicarii: Astazi, 26-10-2009 | Finante-Banci

Agentia de rating Fitch a scazut ratingul individual al BCR de la D la C/D, pe fondul impactului provizioanelor asupra profitabilitatii operationale si a capitalizarii bancii, dar a mentinut ratingul BBB pentru credite pe termen lung in moneda nationala si straina cu perspectiva negativa.

De asemenea, agentia de evaluare financiara a confirmat ratingul pentru creditele pe termen scurt in moneda straina la F3 si calificativul pentru sprijin la 2.

"Ca si alti jucatori de pe piata romaneasca, BCR a fost afectata de impactul cresterii semnificative a costurilor pentru acoperirea pierderilor din credite pe parte profitabilitatii operationale si a capitalizarii, situatie reflectata in ratingul individual. Rata adecvarii la capital conform normelor romanesti de contabilitate era de 10,38% la finalul semestrului I si de 12,7% conform IFRS", arata comunicatul Fitch.

Agentia de rating mentioneaza ca ratingul Bancii Comerciale Romane este bazat de potentialul ridicat pentru sustinere din partea actionarului majoritar, Erste Group Bank AG, insa este plafonat de ratingul Romaniei, situatie reflectata si de perspectiva negativa a ratingului.
 
Fitch a confirmat ratingurile si perspectiva asociata acestora pentru BRD-SocGen
 
Agentia de evaluare financiara Fitch a confirmat ratingurile atribuite BRD-SocGen si perspectivele asociate acestora, a anuntat Fitch.

Astfel, ratingul BRD pentru datoria pe termen lung se mentine la nivelul "BBB", cu perspectiva negativa, in timp ce calificativul pentru datoria pe termen scurt ramane "F3", iar cel de sustinere la nivelul "2".

Nivelul ratingurilor pentru datoriile bancii si calificativul de sustinere reflecta probabilitatea ridicata de sprijin acordat BRD de catre actionarul majoritar, Societe Generale, in caz de nevoie, precizeaza Fitch.

Agentia de rating subliniaza ca nu a facut inca o evaluare completa a bancii, drept pentru care nu i-a atribuit inca un rating induvidual.

"O schimbare in capacitatea sau disponibilitatea SocGen de sustinere a BRD ar afecta calificativele bancii din Romania. Pe de alta parte, ratingurile BRD sunt limitate de plafonul de tara al Romaniei, "BBB", iar perspectiva ratingurilor o reflecta pe cea a calificativelor suverane", se mai spune in comunicatul Fitch.

BRD a devenit prima banca din Romania privatizata, prin achizitia de catre grupul francez Societe Generale in martie 1999.

"Prin urmare, infrastructura informatica si sistemul de administrare a riscului s-a imbunatatit datorita ajutorului bancii-mama, restructurarea fiind finalizata inaintea altor jucatori din piata", noteaza Fitch.

BRD-SocGen este a doua banca din Romania dupa active, cu o cota de piata de 15,7% la jumatatea acestui an si o retea teritoriala de 930 unitati.

NewsIn