Multe IMM-uri care s-au indatorat in anii precedenti risca sa fie executate de banci

Data publicarii: 28-10-2009 | Finante-Banci

Confruntate cu scaderea comenzilor, numeroase firme risca sa fie executate de catre banci, din cauza incapacitatii de a-si plati ratele, sustin patronatele. Potrivit unui sondaj efectuat de Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) la nivelul a 2.000 de firme cu maxim 100 de angajati, in prezent circa 16% dintre firme inregistreaza intarzieri la returnarea creditelor. In acelasi timp, una din trei nu-si plateste la timp datoriile la bugetul de stat.

"Multe companii s-au decapitalizat in 2009, iar acum se afla in pragul falimentului", a precizat ieri presedintele UNRP, Marian Milut. Studiul mai arata majoritatea inteprinderilor mici si mjilocii privesc la 2010 cu teama, intrucat datoriile ar putea sa creasca, ca urmare a unei posibile devalorizari a leului, dar si a cresterii fiscalitatii, ca solutie pentru sustinerea cheltuielilor bugetare cu salariile si pensiile. 

Pe de alta parte, bancile recunosc ca IMM-urile reprezinta cea mai riscanta categorie de debitori, avand in vedere structura financiara mai slaba si gradul ridicat de indatorare. El a precizat ca sunt cazuri in care firme intra in insolventa "peste noapte".

Integral in Gardianul