Un grup de actionari ai BVB a cerut modificarea actului constitutiv, pentru a facilita fuziunile

Data publicarii: 28-10-2009 | Bursa

Un grup de actionari ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a cerut modificarea actului constitutiv al operatorului de piata, in vederea reducerii numarului de voturi necesar pentru aprobarea majorarilor de capital sau a unor fuziuni cu alte institutii, potrivit Business Standard.

Cererea va fi discutata in cadrul AGA pe care BVB a convocat-o pentru inceputul lunii noiembrie, in vederea aprobarii conversiei tuturor actiunilor preferentiale emise de societate in actiuni ordinare. Conversia actiunilor face parte din etapa I a planului intocmit de conducerea Bursei pentru listarea societatii pe piata de capital.

Societatile care au cerut completarea ordinii de zi a acestei adunari au fost Estinvest Focsani, Intercapital Invest, Prime Transaction si Goldring Targu-Mures, care impreuna detin 6,18% din capitalul social al BVB. Acesti actionari au cerut ca hotararile privind fuziunea sa poata fi adoptate cu o majoritate de cel putin 2/3 din capitalul social al BVB, fata de cel putin 95% din voturi cat este necesar in prezent.

Totodata, aceeasi majoritate, de cel putin 2/3 din voturile totale, a fost ceruta si pentru a se putea aproba hotararile privind modificarea capitalului social, emisiunea de obligatiuni, conversia acestora sau a actiunilor, precum si emisiunea oricarui alt tip de instrument financiar. In prezent, astfel de hotarari se pot lua cu o majoritate de cel putin 75% din capitalul social.

"Daca punem o limita minima de 95% din capitalul social, putem la fel de bine sa punem pe frontispiciul BVB «societate care nu va fuziona cu nimeni niciodata». Noi consideram ca prin mentinerea limitelor din prezent nu facem decat sa restrangem viitoarele oportunitati de afaceri pe care BVB le va intalni, mai ales avand in vedere ca tendinta actuala este de a se crea burse regionale", a declarat Lucian Isac, directorul general al societatii Estinvest.

El a mentionat, totodata, ca modificarea acestor prevederi nu are legatura cu o eventuala fuziune cu Bursa din Sibiu si, de altfel, nu este vorba despre oportunitati imediate pe care BVB le-ar putea avea.

"Toata lumea vorbeste despre fuziunea cu Bursa din Sibiu. Dar nu cred ca asta este important, nu la asta trebuie sa ne gandim. Eu am fost unul dintre sustinatorii proiectului de fuziune cu Bursa din Sibiu, dar tot ce se intampla in prezent indeparteaza posibilitatea unei astfel de aliante. Cei din Sibiu isi fac sistemul propriu, vor sa lanseze si piata spot, au si propriul Depozitar, de aceea cred ca o fuziune cu bursa de acolo devine din ce in ce mai dificila", a precizat Isac.

In ceea ce priveste reducerea pragului pentru aprobarea majorarilor de capital social, care nu este atat de mare ca in cazul hotararilor privind fuziunea, seful Estinvest spune ca modificarile propuse pot suferi la randul lor schimbari in urma dezbaterilor din cadrul AGA.

"Noi nu am vrut sa fortam lucrurile. Am vrut sa punem in discutie aceste propuneri, ceilalti actionari sa le analizeze si, daca ei cred ca este nevoie, sa ceara o modificare si mai puternica", a mai spus Lucian Isac. Potrivit acestuia, atat timp cat Bursa incearca sa atraga companii prin faptul ca le ofera o varianta mai ieftina de a se finanta, nu are de ce sa nu urmeze exemplul acestora.

"Nu este vorba doar despre listarea proprie a BVB. Nu se stie cand poate aparea o nevoie de finantare. Poate vrei sa schimbi sistemul de tranzactionare sau vrei sa dezvolti un anume proiect, si este bine sa iti poti asigura necesarul de bani, inclusiv printr-o emisiune de obligatiuni, daca este cazul", a mentionat Isac.

Cei patru actionari au mai propus, totodata, modificarea cvorumurilor necesare pentru ca hotararile din cadrul AGA sa fie validate corespunzator procentelor cerute pentru subiectele in discutie.

BVB are in prezent circa 300 de actionari, dar drept de vot au doar cei autorizati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) sa tranzactioneze pe piata de capital. Conversia actiunilor preferentiale in ordinare va permite si celorlalti actionari sa poata vota in cadrul AGA. Cei mai importanti actionari sunt societatile de brokeraj, pe piata activand in prezent peste 70 de firme de acest gen.

NewsIn