Danske Bank: Cursul de schimb va urca la 4,45 lei/euro in urmatoarele trei luni

Data publicarii: 29-10-2009 | Economie

Analistii de la Danske Bank au devenit mai pesimisti in legatura cu valutele din Europa emergenta, iar in ceea ce priveste leul, acestia mizeaza pe o depreciere pana la 4,45 unitati fata de euro, in urmatoarele trei luni.

"Evenimentele de pe scena politica si perspectivele privind rezultatul negocierilor cu Fondul Monetar International continua sa puna presiune pe leu. In cadrul Danske Bank estimam un curs de 4,60 lei/euro pentru urmatoarele 12 luni si de 4,45 unitati/euro in urmatoarele trei luni", a declarat pentru Business Standard seful departamentului de Piete Emergente al bancii daneze, Lars Christensen. Raportul Danske Bank atrage atentia asupra ingrijorarilor in crestere ale investitorilor straini in legatura cu negocierile purtate cu FMI de catre Ucraina, Romania si Letonia.

"In toate aceste tari, relatiile cu FMI suporta presiunea care vine de pe scena politica si exista temeri ca Fondul ar putea sa nu mai acorde sprijin unuia sau mai multor state din acest grup. Pentru moment, este foarte probabil ca FMI va amana plata urmatoarelor transe fata de Romania si Ucraina, din cauza incertitudinilor politice", se arata in raportul Danske Bank.

Referitor la situatia din regiune, analistii danezi considera ca unii investitori privesc cu ingrijorare situatia politica din regiune, in conditiile in care in multe state din Europa Centrala si de Est vor avea loc alegeri in 2010. "Cursul estimat de analistii de la Danske Bank mi se pare prea sus. Cred ca in urmatoarele trei luni o estimare mai adecvata ar fi de 4,35 lei/euro. Oricum, nu cred ca se va depasi nivelul de 4,40 lei/euro, mai ales ca pe plan international vedem o recuperare. Este adevarat ca actuala criza economica va fi mai lunga decat cea financiara, insa tendinta este de ameliorare", a spus dealerul BCR, Narcis Noaghea.

Integral in Business Standard