Erste Bank a afisat pentru trimestrul III un profit net de 228 milioane euro, in usoara crestere

Data publicarii: 30-10-2009 | Finante-Banci

Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a inregistrat in al treilea trimestru al acestui an un profit net de 228 milioane euro, in usoara crestere fata de acelasi interval din 2008, la afaceri echivalente, mai ales ca urmare a avansului veniturilor din dobanzi, a anuntat joi seara banca.

Publicarea rezultatelor bancii era programata pentru vineri dimineata, la ora 8:30, ora Romaniei, insa grupul a emis joi seara un comunicat ad hoc in care a prezentat principalele date trimestriale.

In trimestrul III din 2008, profitul bancii, ajustat cu activitatile intrerupte, a fost de 225,1 milioane euro. Erste si-a vandut anul trecut afacerile de asigurari grupului austriac Vienna Insurance Group, ceea ce a contribuit la obtinerea unor rezultate financiare istorice.

Profitul a scazut, insa, fata de trimestrul al doilea din acest an, cand profitul net al Erste a fost de 260 milioane euro.

Pentru primele noua luni, Erste a raportat un profit net de 720,1 milioane euro, nivel la jumatate fata de cel din aceeasi perioada din 2009, de 1,463 miliarde euro. Fara a lua in calcul veniturile din vanzarea afacerilor de asigurari in 2008, profitul net din primele noua luni ale anului trecut a fost de doar 861,7 milioane euro, baza de comparatie la care scaderea castigului ar fi de 16,4%.

Profitul operational al grupului bancar austriac a atins in primele noua luni din acest an nivelul record de 2,78 miliarde euro, in crestere cu 26,6% fata de perioada echivalenta a anului trecut.

Venitul operational a crescut cu 7,8%, la 5,66 miliarde euro, in timp ce cheltuielile operationale au scazut cu 5,7% la 2,88 miliarde euro.

"Venitul net din dobanzi si rezultatul net din tranzactionare constituie principalii factori care au determinat cresterea venitului operational in primele trei trimestre ale anului 2009", se spune in comunicatul bancii.

Venitul net din dobanzi a crescut cu 7,5% la 3,84 miliarde euro, pe fondul cresterii moderate a creditarii si mentinerii unor marje nete ale dobanzii stabile.

Creditele catre clienti au crescut in primele noua luni din acest an cu 3%, la 130 miliarde euro.

"Rezultatul net din tranzactionare a reflectat performanta remarcabila a operatiunilor cu venit fix (tranzactionarea de obligatiuni, operatiunile de pe piata monetara), precum si cresterea tranzactiilor valutare si de capital", potrivit bancii.

Costurile aferente riscurilor au crescut in perioada ianuarie-septembrie cu pana la 141% fata de primele trei trimestre din 2008, la 1.45 miliarde euro, sau au 151 puncte de baza din media creditelor catre clienti.

Creditele neperformante au ajuns la 6,3% din totalul creditelor catre clienti in al treilea trimestru, fata de 5,9% in perioada aprilie-iunie 2009. In acelasi timp, rata de acoperire - provizioane de risc pentru credite neperformante - a urcat la 56,7% in trimestrul III, de la 55,2% in trimestrul precedent.

Actiunile Erste Group (EBS) se tranzactioneaza pe trei burse (Viena, Praga si Bucuresti), iar potrivit cotatiei de la inchiderea sedintei de joi la Bursa din Viena, de 27,50 euro/actiune, capitalizarea grupului se ridica la 8,7 miliarde euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: