Expertii FMI au intalniri individuale cu principalele banci din Romania

Data publicarii: 04-11-2009 | Finante-Banci

Expertii Fondului Monetar International (FMI) au intalniri individuale cu principalele banci din Romania, pentru a discuta despre evolutia expunerilor si capitalizarea institutiilor financiare, au declarat miercuri, pentru NewsIn, surse bancare.

Astfel, reprezentantii FMI care se afla in Romania in aceasta perioada au fixat intalniri cu fiecare dintre principalele banci, pentru a analiza mai ales evolutia expunerilor pe Romania.

In urma primei intalniri de la Viena de la mijlocul finalul lui martie, noua mari grupuri financiare si reprezentantii CE, FMI si cei ai BNR, s-au angajat sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania. Cele noua grupuri sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

O parte din discutiile din martie s-au concretizat in mai, cand a avut loc o a doua intalnire in acelasi format, la Bruxelles, unde bancile au promis ca isi vor mentine expunerea pe Romania la nivelul de la finalul lui martie 2009. La scurt timp dupa intalnire, economistul sef al bancii centrale, Valentin Lazea, spunea, insa, ca acordul dintre bancile romanesti si BNR este doar un "gentlemen's agreement", chiar daca se va semna sau nu un document in acest sens.

De asemenea, in urma intalnirii de la Bruxelles, presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, mentiona ca bancile au discutat la Bruxelles despre posibilitatea emiterii unor instrumente de investitii in euro pe piata romaneasca, precum eurobonduri si swap valutar, in conditiile in care mentinerea expunerii poate fi ingreunata de scaderea cererii de credite.

In cadrul primei misiuni de evaluare a acordului de finantare externa a Romaniei, din perioada iulie-august 2009, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat pentru NewsIn, in urma unei intalniri cu reprezentantii bancilor si ai BNR, ca Fondul a primit toate scrisorile de la cele noua banci-mama care au promis ca isi vor mentine expunerea pe Romania.

NewsIn