Creditele in valuta din Est, principala problema a bancilor austriece

Data publicarii: 09-11-2009 | Finante-Banci

Banca Centrala de la Viena vrea ca bancile austriece sa isi reduca expunerea pe creditele in valuta in Europa de Est, acestea reprezentand principala problema a institutiilor de credit din Austria.

Guvernatorul Bancii Centrale a Austriei, Ewald Nowotny, a declarat vineri ca momentan dicuta acest lucru cu autoritatile din statele vizate si cu institutiile de credit, scrie Mediafax.

Ewald Nowotny, care este si membru in Consiliul Bancii Centrale Europene (BCE), a aratat ca bancile austriece au acordat imprumuturi in valoare totala de circa 80 miliarde euro in statele foste comuniste din Europa, transmite Reuters.

In Romania, Ungaria, Polonia, Ucraina, tarile baltice, dar si in alte state din regiune, majoritatea creditelor ipotecare si pentru achizitia de autoturisme sunt denominate in valuta, in principal in euro si franci elvetieni, clientii bancilor dorind sa beneficieze de dobanzile mai reduse ale acestor monede.

O lectie a crizei

"Cresterea creditului in valuta a contribuit desigur la cresterea economiilor din aceste state, insa nu intr-un mod sustenabil. Am discutat cu bancile despre reducerea creditarii in moneda straina si cooperam totodata cu bancile centrale din statele vizate. Este una dintre schimbarile pe termen lung pe care dorim sa o impunem ca lectie a crizei", a declarat Nowotny.

Potrivit oficialului, situatia nu este omogena la nivelul intregului sector bancar austriac, iar unele banci se vor confrunta cu dificultati mai mari in ceea ce priveste rambursarea ajutoarelor de stat obtinute in cadrul programului de stabilizare a sistemului financiar.

"Exista creditori care pot rambursa ajutorul de stat si creditori in cazul carora acest lucru nu este sigur. Observam ca diferentele se largesc, in loc sa se restranga. Monitorizam atent situatia", a aratat el.

Nowotny a adaugat ca banca centrala a Austriei recomanda extinderea programului de stabilizare a sectorului bancar, derulat de Guvern, pana la finele anului viitor.

Integral in Curierul National